Από την εφεύρεση του Τρανζίστορ του 1947 στον Κβαντικό Υπολογιστή του σήμερα – εκπομπή Παντελή Σαββίδη “Ανιχνεύσεις” 12 Δεκ 2021
Pantelis Savvidis: Είναι κοινή αντίληψη πως η εποχή μας απαιτεί οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε να έχουν όλο και μικρότερο μέγεθος, αλλά και όλο και μεγαλύτερη μνήμη και ταχύτερη επεξεργασία μεγαλύτερου όγκου δεδομένων. Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην κατασκευή όλο και μικρότερων τρανζίστορ μέχρι που φτάσαμε στο όριο των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε για την κατασκευή των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων ή αλλιώς γνωστών ως μικροτσίπ, τα οποία περιέχουν ακόμα και δισεκατομμύρια τρανζίστορ και άλλων στοιχείων σε χώρο λίγων κυβικών χιλιοστών. Φτάσαμε δηλαδή στην οριακή διάσταση που μπορεί να έχει ένα υλικό ώστε αυτό να μπορεί να διατηρεί τις ηλεκτρικές του ιδιότητες, όπως αυτές ορίζονται από την Κλασική Φυσική.
Η φωτολιθογραφία, που είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται για την διαμόρφωση των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, χρησιμοποιεί ως εργαλείο της το φως, που στην περίπτωση αυτή είναι η σμίλη με την οποία σμιλεύουμε το πυρίτιο. Τα νανοαντικείμενα που κατασκευάζουμε πλέον έχουν διαστάσεις μικρότερες από την αιχμή της, που είναι το μήκος κύματος του φωτός, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κατασκευαστούν δομές μικρότερες των 250 nm, γιατί τότε αρχίζουν να εμφανίζονται φαινόμενα περίθλασης του φωτός. Ένα νανόμετρο είναι ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου!
Εδώ και κάποια χρόνια έχει καταστεί λοιπόν επιτακτική μια νέα, από τη βάση της, αντιμετώπιση του προβλήματος και τη δημιουργία δομών μικρότερων διαστάσεων από το προαναφερθέν όριο. Εδώ όμως έχουμε πλέον εισέλθει στα πεδία της Κβαντικής Φυσικής και των τεχνολογιών ��ης.
Στην εκπομπή της Παρασκευής 3 Δεκεμβρίου 2021, στις 9 μμ, ο Φυσικός Σπύρος Α. Κάνουρας είχε φιλοξενήσει την Ομότιμη Καθηγήτρια του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Ευγενία Μυτιληναίου, η οποία μας ξενάγησε στα εργαστήρια της Bell του 1947 όπου τρεις Φυσικοί δημιούργησαν το Τρανζίστορ και στη συνέχεια μας παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο καταφέρνουμε να χωράμε ακόμα και δισεκατομμύρια τέτοια τρανζίστορ μέσα σε ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα (μικροτσίπ) της τάξης του χιλιοστού. Στη συνέχεια, η κυρία Μυτιληναίου μας εξήγησε γιατί αυτή η πορεία προς το ελάχιστο δεν μπορούσε να συνεχισθεί επ’ άπειρον και πως φθάσαμε στη λύση των Κβαντικών Υπολογιστών, η υπολογιστική ισχύς των οποίων είναι τάξεις μεγέθους μεγαλύτερη των συμβατικών. Η ξενάγηση είχε ολοκληρωθεί με την παρουσίαση σχετικών τεχνολογικών λύσεων Κβαντικών Υπολογιστών
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
☝🏼 Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο