Υδρογονάνθρακες και εκμετάλλευσή τους
Eurohellenic News: Υδρογονάνθρακες και εκμετάλλευσή τους
Τα οφέλη για την Ελλάδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι. Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι επενδύσεις με πολλαπλά οφέλη που άπτονται σε όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας. Ο δρόμος προς την πράσινη μετάβαση χρειάζεται να σχεδιαστεί με ρεαλισμό. Κλειδί της επιτυχίας αποτελεί η αρμονική σύζευξη υδρογονανθράκων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από την εκμετάλλευσή τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Άλλωστε το Ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει ρητά: ‘’Τα αποκλειστικά δικαιώματα επί των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στο υπέδαφος της Ελλάδας ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και αυτό μπορεί να τα διαχειρίζεται και να τα εκχωρεί σε τρίτους με όρους και διαδικασίες που επιλέγει’’. Συνεπώς ο τελικός σχεδιασμός και η απόφαση άπτονται της πολιτικής απόφασης.
Πως εμπλέκονται οι έρευνες στα γρανάζια των πολιτικών; Για να ολοκληρωθούν οι έρευνες Υ/Α χρειάζονται χρόνο, που υπερβαίνει τον χρόνο μιας κυβερνητικής θητείας (4 χρόνια). Το νομικό πλαίσιο προβλέπει συμβατικό χρόνο 7 ετών για έρευνες στην ξηρά και 8 ετών στην θάλασσα. (στην πράξη αποδείχθηκε ότι οι χερσαίες έρευνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο, λόγω περισσότερων δυσκολιών υλοποίησης των προγραμμάτων ).
β) Οι έρευνες Υ/Α έχουν ανάγκη τεχνογνωσίας, σημαντικών κεφαλαίων και διαχείρισης επενδυτικού κινδύνου. Οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν τις έρευνες.
γ) Οι έρευνες χρειάζονται σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, συνέχεια και συνέπεια, μείωση και εξάλειψη αδικαιολόγητων καθυστερήσεων και εξασφάλιση του συμβατικού χρόνου για εκτέλεση του προγράμματος εργασιών που προβλέπεται στη σύμβαση. (Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις είναι οι προσφυγές τρίτων (συνήθως οικολογικών οργανώσεων) κατά των ερευνών και οι χρονοβόρες εκδικάσεις στην Δικαιοσύνη (ΣΤΕ κλπ), ο παρεμβάσεις τρίτων και η παρεμπόδιση εκτέλεσης προγράμματος εργασιών, οι καθυστερήσεις στην περιβαλλοντική αδειοδότηση κλπ).
δ) Οι ελληνοτουρκικές διαφορές και εντάσεις στις θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου και πρόσφατα της Ανατολικής Μεσογείου επηρέαζαν και επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις στην έρευνα Υ/Α.
Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με τον καθηγητή Γεωλογίας του πανεπιστήμιου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδη, ένας άνθρωπος με τεράστια εμπειρία στα κοιτάσματα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο.