
Το Αίνιγμα του Δούρειου Ίππου
hazards and catastrophes: Η πανάρχαια ιστορία του Δούρειου Ίππου και της πτώσης της Τροίας έχει αφηγηθεί από γενιά σε γενιά, χαρακτηρίζοντάς την ως μια από τις πιο λαμπρές ιστορίες που έχουν ειπωθεί ποτέ.
Η ιστορία του Δούρειου Ίππου είναι μια από τις πιο διάσημες ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας . Είναι μέρος της κορύφωσης του δραματικού θρύλου του Τρωικού Πολέμου . Ωστόσο, οι ερευνητές έχουν διαφορετικές ιδέες για το τι ήταν στην πραγματικότητα ο Δούρειος Ίππος και αν υπήρχε καν . Ποιες είναι αυτές οι θεωρίες και ποια στοιχεία υπάρχουν για να τις υποστηρίξουν;
Τι ήταν ο Δούρειος Ίππος στην ελληνική μυθολογία;
Αρχικά, ας προσδιορίσουμε τι ακριβώς υποτίθεται ήταν ο Δούρειος Ίππος στην ελληνική μυθολογία. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, δεν εμφανίζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου . Ωστόσο, ο Όμηρος το αναφέρεται στην Οδύσσεια του . Μια πιο λεπτομερής αναφορά εμφανίζεται στην Αινειάδα του Βιργίλιου από τον πρώτο αιώνα π.Χ. Αρχαία ελληνικά έργα τέχνης απεικονίζουν επίσης το άλογο.
Σύμφωνα με αυτές τις μαρτυρίες, οι Έλληνες κατασκεύασαν τον Δούρειο Ίππο αφού αποφάσισαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος να τερματίσουν τον μακρύ και επίπονο πόλεμο τους ενάντια στην πόλη της Τροίας . Ήταν ένα μεγάλο άγαλμα ενός αλόγου, φτιαγμένο από ξύλο που ήταν κούφιο από μέσα. Παρουσιάστηκε ως δώρο, αλλά ήταν πραγματικά μια παγίδα.
Μέσα στο τεράστιο άγαλμα, υπήρχαν κρυμμένοι Έλληνες στρατιώτες. Αφού υποτίθεται ότι έφυγε ο ελληνικός στρατός (στην πραγματικότητα απλώς κρυβόταν έξω από την άμεση γειτνίαση), οι Τρώες έφεραν τον Δούρειο Ίππο μέσα στην πόλη. Τη νύχτα, οι Έλληνες στρατιώτες ανέβηκαν έξω, άνοιξαν τις πύλες της πόλης και άφησαν τον ελληνικό στρατό να μπει για να νικήσει επιτέλους τους εχθρούς τους.
Ήταν ο Δούρειος Ίππος ένα κριάρι;
Υπάρχει μια ποικιλία από θεωρίες που εξηγούν τον Δούρειο Ίππο ως κάτι διαφορετικό από αυτό που περιγράφεται άμεσα στην Οδύσσεια και την Αινειάδα . Μια θεωρία πηγαίνει ακριβώς πίσω στην αρχαιότητα.
Ο Παυσανίας, που έγραφε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ., δήλωσε: «Ότι το έργο του Επειού ήταν τεχνητό για να γίνει διάρρηξη στο Τρωικό τείχος είναι γνωστό σε όλους όσοι δεν αποδίδουν απόλυτη ανοησία στους Φρύγες».
Εδώ, ο Παυσανίας αποκαλεί τους Τρώες «Φρυγείς». Με άλλα λόγια, λέει ότι ο Δούρειος Ίππος δεν ήταν κυριολεκτικά άγαλμα αλόγου. Για να κατανοήσουμε τον λογαριασμό κυριολεκτικά θα ήταν να κατανοήσουμε τους Τρώες ως αφελείς. Μάλλον, ο Δούρειος Ίππος είναι μια αλληγορία για κάποιο είδος «τεχνοτροπίας για να γίνει διάρρηξη στο δούρειο τείχος».
Σε αυτή τη βάση, ορισμένοι ερευνητές έχουν προτείνει ότι ήταν μια μεταφορά για (ή, ίσως, μια παραμορφωμένη ανάμνηση) ενός κριιού που δέρνει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ασσύριοι κριοί ήταν καλυμμένοι με βρεγμένα δέρματα αλόγων για να τα προστατεύσουν από φλεγόμενα βέλη. Η χρήση αυτών των δερμάτων αλόγων, ίσως σε συνδυασμό με το γενικό σχήμα της πολιορκητικής μηχανής, μπορεί να οδήγησε στο να μείνει στη μνήμη του ως ξύλινο άλογο.
Ντοκιμαντέρ: The Trojan Horse: On the Trail of a Myth
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ