Ρεπορτάζ από τις ζημιές της κακοκαιρίας “Atena” στη Χίο
Politischios.gr: Ρεπορτάζ από τις ζημιές της κακοκαιρίας “Atena” στη Χίο
Εικόνα σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής της φετινής παραγωγής μαστίχας, σκιαγράφισε μέσα από δηλώσεις του στον «Π» ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος, τονίζοντας πως σχεδόν το 80% της παραγωγής δεν είχε ακόμη συλλεχθεί πριν το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι μαστιχοπαραγωγοί είχαν καταφέρει να μαζέψουν μόνο το 20% της φετινής παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο 80% της παραγωγής μαστίχας βρισκόταν ακόμη κάτω από τα δέντρα, εκτεθειμένο στα φυσικά φαινόμενα. Η ένταση και η έκταση της καταστροφής έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, με το πλήγμα να είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφού η μαστίχα αποτελεί τον βασικό πυλώνα της οικονομίας της περιοχής και ένα μοναδικό προϊόν παγκόσμιας αναγνώρισης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης σημείωσε ότι η καταστροφή έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό το γεωγραφικό κομμάτι των Μαστιχοχωρίων, χωρίς να υπάρχει περιοχή που να μην έχει υποστεί ζημιές. Παρά την προετοιμασία που υπήρχε για τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η σφοδρότητα της κακοκαιρίας υπερέβη κάθε πρόβλεψη, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες.
Η Ένωση έχει ήδη προχωρήσει σε επιτόπιες αυτοψίες για να εκτιμηθεί το μέγεθος των ζημιών, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ο πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το μαστίχι έχει καταστραφεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να γίνει προσπάθεια στήριξης των παραγωγών τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη συγκομιδή της φετινής παραγωγής, όσο αυτό είναι εφικτό.
Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών είναι η επάρκεια διαθέσιμης παραγωγής για να καλυφθούν οι παραγγελίες που είχαν γίνει, ειδικά για το δεύτερο μισό της σεζόν. Η κακοκαιρία έχει αφήσει τη διαθέσιμη ποσότητα προϊόντος σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για τη δυνατότητα της Ένωσης να ανταποκριθεί στη ζήτηση της αγοράς.
Στη Χίο βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης κλιμάκιο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Ασφαλίσεων, αφού με δεδομένες τις προειδοποιήσεις για έντονα καιρικά φαινόμενα μετέβησαν στο νησί προκειμένου οι όποιες ζημιές να καταγραφούν άμεσα.
Σε δηλώσεις του τόσο η επόπτρια Παγώνα Αθανασάκου όσο και ο προϊστάμενος του τμήματος εκτιμήσεων του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ στην Αθήνα Νίκος Κλεάνθης, επεσήμαναν ότι βασικός στόχος της παρουσίας τους είναι από τη μία να διαπιστώσουν την έκταση της ζημιάς αφετέρου να προχωρήσουν άμεσα οι δηλώσεις ζημιάς και η αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών.
Όπως ανέφερε, η κα. Αθανασάκου το κλιμάκιο συνεργάστηκε στενά με τους προέδρους των συνεταιρισμών και την Ένωση, προκειμένου να καταγράψει άμεσα τις πρώτες ζημιές στις καλλιέργειες μαστιχιού σε μεγάλο μέρος του νησιού.
«Βλέπουμε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή. Θα κινηθούμε γρήγορα για να διενεργηθούν επιτόπιες εκτιμήσεις από τους εκτιμητές του υποκαταστήματος», σημείωσε η κα Αθανασάκου, προσθέτοντας πως το επόμενο βήμα είναι η γρήγορη αποτύπωση των πορισμάτων ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις.
Τόνισε επίσης ότι το ΕΛΓΑ είναι άμεσα παρόν κάθε φορά που πλήττονται οι μαστιχοπαραγωγοί, όπως συνέβη και το 2018 και το 2022. «Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία της καλλιέργειας της μαστίχας και θα είμαστε δίπλα στους παραγωγούς», διαβεβαίωσε η επόπτρια.
Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Κλεάνθης, προϊστάμενος του τμήματος εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ στην Αθήνα, συμπλήρωσε πως η εικόνα που αντικρίζουν στα μαστιχοχώρια είναι σοβαρή. Σε όλες τις περιοχές όπου κινήθηκε το κλιμάκιο, παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις, με την έντονη και καταλυτική βροχή να προκαλεί προβλήματα στις καλλιέργειες.
Ωστόσο, ο κ. Κλεάνθης διευκρίνισε ότι ακόμα δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα, καθώς οι τελικές εκτιμήσεις θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση των ερευνών. «Χρειάζεται χρόνος για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα», ανέφερε, ενώ προέτρεψε τους παραγωγούς να υποβάλουν τις δηλώσεις ζημιών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.
Καταλήγοντας, ο κ. Κλεάνθης ζήτησε τη συνεργασία των δημοτικών ανταποκριτών και των παραγωγών, ώστε να επισπευσθεί η εκτιμητική διαδικασία και να διασφαλιστεί ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν εγκαίρως.
Οι δηλώσεις των εκπροσώπων του ΕΛΓΑ καταδεικνύουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στις μαστιχοκαλλιέργειες της Χίου μετά την κακοκαιρία «Atena». Η άμεση κινητοποίηση του οργανισμού, η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και η δέσμευση για γρήγορη αποτίμηση των ζημιών αποδεικνύουν τη στήριξη προς τους παραγωγούς, οι οποίοι έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειές τους.
Παράλληλα, γίνεται σαφές ότι οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, με τους παραγωγούς να υποβάλλουν άμεσα τις δηλώσεις ζημιών, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Το ΕΛΓΑ είναι έτοιμο να προχωρήσει στις εκτιμήσεις και να καταλήξει στα τελικά πορίσματα, με σκοπό την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών το συντομότερο δυνατόν.
Η πρόσφατη κακοκαιρία “Atena” που έπληξε τη Χίο, προκάλεσε σοβαρές καταστροφές στην περιοχή, αναδεικνύοντας την ανάγκη για νέες στρατηγικές διαχείρισης και θωράκισης της πόλης.
Ο Δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, σε δηλώσεις του αναγνώρισε την προσπάθεια των υπηρεσιών του δήμου και την αδιάλειπτη προσπάθεια τους κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Παρά την καλή προετοιμασία, ο δήμαρχος επισήμανε ότι οι ήδη υπάρχουσες αντιπλημμυρικές υποδομές, όπως το έργο του Καλοπλύτη, δεν επαρκούν πλέον για να προστατεύσουν επαρκώς την πόλη από τις ολοένα αυξανόμενες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από τις υψηλότερες περιοχές.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλαφή, το φαινόμενο της καταιγίδας ήταν ιδιαίτερα έντονο, και σε πολλές περιπτώσεις οι ποσότητες του νερού έφτασαν σε ασυνήθιστα επίπεδα, όπως στις περιοχές της Αγίας Κυριακής στα Γιαλούρικα, όπου το νερό έφτασε σε ύψος 1,5 μέτρου.
Αυτή η ανησυχητική κατάσταση ανέδειξε την ανάγκη για νέες παρεμβάσεις, καθώς οι υπάρχουσες υποδομές δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τέτοιες μεγάλες ποσότητες νερού.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μαλαφής τόνισε ότι η λύση πλέον δεν βρίσκεται μόνο στις υπάρχουσες υποδομές χαμηλότερα στην πόλη, αλλά πρέπει να επικεντρωθεί στις ψηλότερες περιοχές. Οι περιοχές αυτές δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για να συγκρατήσουν το νερό πριν αυτό φτάσει στις χαμηλότερες ζώνες της πόλης. Η αδυναμία του έργου του Καλοπλύτη να συγκρατήσει τις τεράστιες ποσότητες νερού που συγκεντρώνονται δείχνει, σύμφωνα με τον Δήμαρχο ότι, απαιτούνται περιφερειακά αντιπλημμυρικά έργα, ικανά να αναχαιτίσουν το φαινόμενο πριν φτάσει σε κρίσιμα σημεία της πόλης.
Η αναφορά του Δημάρχου έρχεται να υπογραμμίσει ότι το υπάρχον σύστημα προστασίας δεν αρκεί πλέον, καθώς οι καιρικές συνθήκες γίνονται ολοένα και πιο απρόβλεπτες και έντονες. Η πρόταση για νέες υποδομές στις υψηλότερες περιοχές της πόλης δείχνει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των υδάτων και των κλιματικών φαινομένων, προκειμένου να θωρακιστεί η πόλη της Χίου από μελλοντικές καταιγίδες και πλημμύρες.
George Kasnesis: Κακοκαιρία: «Atena» στην Νότια Εύβοια ( Κάρυστο ) Καταιγίδες και κεραυνοί
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο.