Πως θα ήταν η Τουρκία αν είχαν επικρατήσει οι ιδέες του Γκιουλέν; Σωτήρης Λίβας
Militaire.gr: Πως θα ήταν η Τουρκία αν είχαν επικρατήσει οι ιδέες του Γκιουλέν; Σωτήρης Λίβας
Ένα βιβλίο για τον Φετχουλλάχ Γκιουλέν μας αποδεικνύει ότι όσα γνωρίζουμε γι ΄ αυτό το σημαντικό πρόσωπο δεν είναι απολύτως ακριβή. Ήταν ο «πνευματικός πατέρας» του Τούρκου προέδρου ή μήπως τελικά ο Ερντογάν τον χρησιμοποίησε στο δρόμο για την ανόδο του στην εξουσία;
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου « Φετχουλλάχ Γκιουλέν- Ένας άνθρωπος Ιδεών και Δράσης, συζητάμε με τον κ.Σωτήρη Λίβα ,Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, οποίος έχει κάνει την επιμέλεια του βιβλίου που υπογράφει ο Δρ Γιουκσέλ Τσαΐρογλου, ο οποίος προφανώς είναι υπό διωγμό και κρύβεται.
Τα όσα έχουν υποστεί στην Τουρκία όσοι χαρακτηρίζονται δικαίως ή αδίκως «γκιουελενιστές» είναι συγκλονιστικά. Οι διώξεις και οι αποκλεισμοί δεν έχουν τελειώσει από το 2016, όταν ο Ερντογάν επιβίωσε της απόπειρας πραξικοπήματος , το οποίο «χρέωσε» εξ ολοκλήρου στον Γκιουλέν.
Όπως εξηγεί ο κ.Λίβας, και σήμερα στην Τουρκία, οι «γκιουλενιστές» υφίστανται τον απόλυτο κοινωνικό αποκλεισμό, ακόμη και σε θέματα παροχής ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης!
Πάρα πολλοί από τους «γκιουλενιστές» έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα. Πως βλέπουν τώρα τους Έλληνες οι «φυγάδες γκιουλενιστές»; Θα ήταν διαφορετική η Τουρκία και συνεπώς και η σχέση της με την Ελλάδα, αν είχαν επικρατήσει οι ιδέες και τα σχέδια του Γκιουλέν;
Ο κ.Λίβας κάνει μια αναδρομή στην πορεία του Γκιουλέν από το 1960, περιγράφει τη δράση του και τη σύγκρουση με το καθεστώς Ερντογάν.
Δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε με τον κ.Λίβα για όσα δραματικά γίνονται στη Μέση Ανατολή και μας αφορούν. Ο κ.Λίβας κάνει μια ανάλυση μακριά από τη λογική του «μαύρου- άσπρου», που έχουμε συνηθίσει να ακούμε στην Ελλάδα.
Ο συγγραφέας
Ο Δρ Γιουκσέλ Τσαΐρογλου έχει διδακτορικό στις Θρησκευτικές Σπουδές και την Ισλαμική Νομολογία. Ειδικεύεται στην ισλαμική οικονομία, τη θρησκεία και την πολιτική, καθώς και τη διατροφή χαλάλ. Έχει δημοσιεύσει πληθώρα ακαδημαϊκών αλλά και ειδησεογραφικών άρθρων και συμμετέχει σε βίντεο επεξήγησης και εκλαΐκευσης ισλαμικών εννοιών του καναλιού Raindrops TV. Έχει δημοσιεύσει ακόμη ένα βιβλίο με τίτλο “İslam Hukuku’n agöre Helal Gida” (Η χαλάλ διατροφή σύμφωνα με την ισλαμική νομολογία).
Ο επιμελητής της ελληνικής έκδοσης
Ο Σωτήριος Λίβας είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η θέση και ο ρόλος της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, τα μεταναστευτικά ρεύματα από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, οι εκφράσεις του ριζοσπαστικού Ισλάμ, η ανάδυση της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, η ανάλυση πολιτικού λόγου. Είναι μεταξύ άλλων συγγραφέας έξι βιβλίων που κυκλοφορούν όλα από τις Εκδόσεις Παπαζήση (για το κίνημα του Φετχουλλάχ Γκιουλέν, τις γλωσσικές μειονότητες στην Ευρώπη, τη γλώσσα του μίσους και του εξτρεμισμού) και αρκετών άρθρων στα ελληνικά και τα αγγλικά, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, τους περιφερειακούς οργανισμούς της Μέσης Ανατολής και το τζιχάντ, ενώ έχει μεταφράσει και επιμεληθεί άλλα πέντε βιβλία (για το Ισλάμ στην Τουρκία).
Η μεταφράστρια
Η Ηραλία Κοτσακίδου είναι απόφοιτος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική, Γλώσσα και Διαπολιτισμική Επικοινωνία» του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως μεταφράστρια και υποτιτλίστρια και εκπονεί διδακτορική διατριβή στην Ανάλυση Πολιτικού Λόγου στην Τουρκία με υποτροφία από το ΕΛΙΔΕΚ.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ