Πλατεία Τιενανμέν: 35 χρόνια μετά
Μια ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου 1989, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν στο Πεκίνο, έγινε αυτό που πάντα συμβαίνει όταν ο στρατός βρίσκεται απέναντι σε άοπλους διαδηλωτές: Σφαγή!
Ηπλατεία Τιεν Αν Μεν είναι η πλατεία της «Ουράνιας Γαλήνης» και βρίσκεται στο κέντρο του Πεκίνου. Θεωρείται η μεγαλύτερη πλατεία στον κόσμο η οποία, μάλιστα, χρονολογείται από το 1415 και την εποχή της Δυναστείας των Μινγκ. Είναι η πλατεία στην οποία, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Ιουνίου του 1989, δεν υπήρχε καμία πλατεία και καμία Γαλήνη. Ουράνια ή… επίγεια. Εκείνη η πλατεία στο κέντρο του Κινεζικής πρωτεύουσας μετατράπηκε σε ένα τεράστιο σφαγείο φοιτητών που διεκδικούσαν περισσότερες ελευθερίες από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Τα πεζοπόρα τμήματα και τα άρματα μάχης εισέβαλαν με μανία στην πλατεία. Σύμφωνα με το καθεστώς οι νεκροί ήταν 218 διαδηλωτές, 23 αστυνομικοί και 10 στρατιώτες. Οι φοιτητές ανέφεραν πως οι νεκροί ήταν περίπου 3000, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός της Κίνας έκανε λόγο για 2.400 νεκρούς. Η αλήθεια (όπως συμβαίνει συνήθως) βρίσκεται κάπου στη μέση. Δυτικές πηγές έκαναν λόγο για 300 με 1000 νεκρούς! Μέχρι και σήμερα, πάντως, επίσημος αριθμός θυμάτων δεν υπάρχει.
Η πιο διάσημη φωτογραφία της εξέγερσης, τραβήχτηκε με τηλεφακό από τον φωτογράφο του Associated PressΤζεφ Ουάιντενερ (Jeff Widener) από απόσταση 800 μέτρων. Ο Ουάιντενερ βρισκόταν εκείνη την ώρα στον έκτο όροφο ενός ξενοδοχείου δίπλα στην Τιεν Αν Μεν.
Την 5η Ιουνίου, την επόμενη δηλαδή, της μεγάλης σφαγής, στη βόρεια πλευρά της πλατείας, εμφανίστηκε ένας άνδρας ο οποίος φορούσε άσπρο πουκάμισο και μαύρο παντελόνι ενώ στα χέρια του κρατούσε σακούλες με ψώνια. Μπροστά του βρίσκονται τέσσερα άρματα μάχης, το ένα πίσω από το άλλο.
Ξαφνικά ο άνδρας πηγαίνει στη μέση της πλατείας και κάνει νόημα με το χέρι του στο προπορευόμενο άρμα. Το τανκ φαίνεται σαν να κόβει ταχύτητα και προσπαθεί να αλλάξει πορεία. Τότε γίνεται το εκπληκτικό. Ο άνδρας αλλάζει και αυτός θέση και κόβει ξανά την πορεία του άρματος το οποίο επιχειρεί να αλλάξει ξανά πορεία, όμως, και πάλι βρίσκει μπροστά του τον άνδρα.
Έτσι ο οδηγός του άρματος σταματάει και σβήνει τη μηχανή. Εκτός από το πρώτο άρμα μάχη σταμάτησαν και τα τρία που βρίσκονταν πίσω από αυτό.
Αξίζει να αναφερθεί πως ένα μεγάλος μέρος του πληθυσμού της Κίνας ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει τι έγινε εκείνη την ημέρα στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Ακόμα και αν το ακούσουν από κάποιους που γνωρίζουν αρνούνται να το πιστέψουν αφού ούτε φωτογραφίες, ούτε βίντεο μπορούν να δουν από τη σφαγή, ούτε βέβαια να συμμετάσχουν σε κάποια δημόσια συζήτηση η εκπομπή στην τηλεόραση.
Ενδεικτικό του τι επικρατεί στο εσωτερικό της Κίνας σχετικά με τη σφαγή της πλατείας Τιεν Αν Μεν είναι και το γεγονός πως στους Ασιατικούς Αγώνες του 2022, οι κινέζες αθλήτριες Λιν Γιουβέι και Βου Γιάνι κερδίζουν τον τελικό των 100 μέτρων με εμπόδια και αγκαλιασμένες πανηγυρίζουν, κρατώντας τις σημαίες της χώρας τους.
Οι φωτογραφίες τους δε μεταδόθηκαν ποτέ στο εσωτερικό της Κίνας. Ο λόγος; Η Λιν Γιουβέι είχε το νούμερο 6 και η Βου Γιάνι το νούμερο 4. Όταν οι δυο αθλήτριες ήταν αγκαλιασμένες υπήρχαν δίπλα – δίπλα το 6 και το 4 και αυτός ο συνδυασμός μπορεί να θύμιζε σε κάποιους τη σφαγή της Τιεν Αν Μεν.
Η σφαγή της πλατείας Τιεν Αν Μεν – Τι απέγινε ο άνθρωπος που στάθηκε μπροστά στα τανκς
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ