Ο πόλεμος Ισραήλ – Ιράν «βομβαρδίζει» την Ευρώπη και τις τσέπες μας
Ιδεοχώρος: Καλεσμένος του Δημήτρη Λιάτσου ο ελληνομαθής, κορυφαίος Ρώσος αναλυτής σε θέματα ενέργειας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πετρελαίων – Αερίου, Βιατσεσλάβ Μίσενκο.
0:00 Έναρξη εκπομπής. Κρίση στη Μέση Ανατολή, αβεβαιότητα στο θέμα των ενεργειακών πόρων. 4:30 Αγορά πετρελαίου, η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο. Φυσική αγορά και χρηματιστηριακή. 7:00 Ιράν, βασικός ελεγκτής των στενών του Ορμούζ. Πιθανή απάντηση Ισραήλ στο Ιράν κρατάει σε εγρήγορση όλους τους παίκτες της ενέργειας. 9:25 Όλοι φοβούνται πλήγμα στις πηγές εξόρυξης στο Ιράν. Ακούει ο Νετανιάχου τον Μπάιντεν; 11:15 ΗΠΑ, πρώτη χώρα παραγωγής αλλά και εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο. Αλλά έχει ανάγκη από τις ποιότητες του πετρελαίου Ιράν, Ρωσίας, Βενεζουέλας. 13:00 Εν όψει εκλογών στις ΗΠΑ, δεν θέλουν καμμία αναταραχή στις τιμές πετρελαίου. Κάθε αύξηση συμφέρει, πριν απ´ όλα, τη Ρωσία! 16:10 Ισραήλ, χώρα περικυκλωμένη από 1,5 δις μουσουλμανικού πληθυσμού. Χωρίς στήριξη ΗΠΑ, έχουν πρόβλημα. 18:10 Η Σ.Αραβία έχει επίσης πρόβλημα αφού μεταφέρει από το Ορμούζ. Άρα μένει και ενισχύει τον ΟΠΕΚ+. 20:30 Στα χρηματιστήρια κυριαρχεί το δίδυμο Ν.Υόρκη-Λονδίνο, αλλά στη φυσική τιμή, κυριαρχεί ο ΟΠΕΚ+. Η δεύτερη πλατφόρμα βαθμηδόν κερδίζει. 24:00 Κορυφαίο στέλεχος της Μόσχας στα ενεργειακά, ο Αλ. Νόβακ. Στα οκτώ χρόνια του ΟΠΕΚ+ η Ρωσία ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της στη Μ.Ανατολή. 27:30 Ο ρόλος των BRICKS ευρύνεται γρήγορα. Είναι ο παράγων αποποίησης της οικονομίας από το «πετροδολάριο». 29:30 Ο ρόλος του ελληνικού εμπορικού στόλου. Στη διαμόρφωση του νέου κόσμου οι Έλληνες εφοπλιστές ξέρουν ότι μεταφέρουν όχι δολάρια αλλά… πετρέλαια! 32:30 Η Ρωσία αναγκάστηκε- λόγω κυρώσεων-να κάνει δικό της εμπορικό στόλο, πάνω από 100 δεξαμενόπλοια. Η Ε.Ε, ότι και αν γίνει στη Μ.Ανατολή, είναι χαμένη. 34:00 Η χαμένη δύναμης του ηγεμόνα. Η κατάσταση κινείται προς νέες ατραπούς. Τι είναι πλέον το G-7; Ξεπερασμένη κατάσταση.
– Μεγάλη … ενεργειακή αναταραχή, εξαιτίας της αντιπαράθεσης Ισραήλ – Ιράν, που θα κορυφωθεί εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση και πολύ περισσότερο εάν γίνει ένας μεγάλος πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
– Πιθανή «απάντηση (του Ισραήλ) στην απάντηση (του Ιράν)» προκαλεί τρομερό εκνευρισμό κυρίως στα «Χρηματιστήριο πετρελαίου». Φοβούνται ότι το Ισραήλ θα πλήξει υποδομές εξόρυξης – εξαγωγών των πετρελαϊκών πόρων του Ιράν και της περιοχής.
– Η ΕΕ θα υποστεί πολύ δυσμενέστερες συνέπειες από άλλους, εξαιτίας ενός μεγάλου πολέμου στη Μ. Ανατολή. Πόσο μάλλον, αφού έχει κόψει τους ενεργειακούς δεσμούς της με τη Ρωσία.
– Στον Κόλπο, τη μεγαλύτερη παραγωγό διεθνώς, τα πάντα εξαρτώνται από τα στενά του Ορμούζ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχει το Ιράν. Από εκεί μεταφέρονται τα πετρέλαια της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ, κ.ο.κ. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση εάν χτυπηθούν υποδομές.
– Ο Μπάιντεν δεν έχει κανένα όφελος από την έκρηξη ενός πολέμου στη Μ. Ανατολή, ειδικά ενόψει των αμερικανικών εκλογών, τον Νοέμβριο, που έτσι κι’ αλλιώς δεν πάει καλά.
– Το «βαθύ κράτος» στις ΗΠΑ καταλαβαίνει ότι κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή θα είναι καταστροφή, όχι μόνο για τις αμερικανικές εκλογές και τον Μπάιντεν, αλλά και για την αμερικανική οικονομία.
– Δύσκολη εξίσωση. Οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τις εισαγωγές και από τις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες επιδρούν άμεσα στην τσέπη των πολιτών της. Ειδικά, λοιπόν, ενόψει αμερικανικών εκλογών, ο Μπάιντεν δεν θέλει να γίνουν βήματα που θα υποσκάψουν την αγορά, με αποτέλεσμα να δυσανασχετήσουν οι πολίτες. Ετσι, ναι μεν θέλει να στηρίζει το Ισραήλ, αλλά δεν θέλει η τιμή του πετρελαίου να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι.
– Για το Ισραήλ, είναι θέμα επιβίωσης της ηγεσίας του, αλλά και νίκης του ιδίου, η κλιμάκωση της ρήξης που ξεκίνησε από πέρυσι τον Οκτώβριο με τη σύγκρουση Παλαιστινίων – Ισραήλ.
– Εάν η κατάσταση χειροτερεύσει στη Μ. Ανατολή και εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο, στον τομέα της ενέργειας, εκτιμάται ότι κερδισμένη θα βγει η Ρωσία.
– Οι ΗΠΑ, αν και τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου διεθνώς (δεύτερη η Σ. Αραβία, τρίτη η Ρωσία), είναι ταυτόχρονα και η μεγαλύτερη αγορά, αφού εισάγει πετρέλαιο. Ο λόγος είναι η ποιότητα του πετρελαίου της, το οποίο δεν κάνει για τα αμερικανικά διυλιστήρια. Τους κάνει περισσότερο το ρωσικό, από τη Βενεζουέλα και του Ιράν. Αυτές οι τρείς χώρες παράγουν ειδική ποιότητα πετρελαίου που έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ