Madrasah | Από εδώ προήλθε η φράση «Χαίρετα μου των πλατάνων».
Michael Miller | Millerium: Madrasah | Εδώ προήλθε η φράση «Χαίρετα μου των πλατάνων» Περπατώντας σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας στην Πλάκα, στη συμβολή της οδού Αιόλου με την Πελοπίδα, υπάρχει ένα κομμάτι ιστορίας, που λίγοι παρατηρούν και μάλιστα λιγότεροι γνωρίζουν την ιστορία του.
Η ιστορία ξεκινά το 1721, στην κατεχόμενη Αθήνα, κάτω από την Ακρόπολη δίπλα στους «Αέρηδες» της Πλάκας, οι Οθωμανοί χτίζουν ένα ιεροδιδασκαλείο, για τη μελέτη της θρησκείας και της επιστήμης, γνωστό ως Madrasah. Η εντολή να χτιστεί το σχολείο των εκκολαπτόμενων ιμάμηδων δόθηκε από τον Μεχμέτ Φαχρή. Οι νέοι μουσουλμάνοι διδάσκονταν νομικά, θεολογία και φιλοσοφία. Τα μαθήματά τους περιελάμβαναν επίσης διδασκαλία αραβικών, περσικών και τουρκικών. Το Madrasah λειτουργούσε ως ένα είδος πανεπιστημίου που υποσχόταν μια σίγουρη επαγγελματική σταδιοδρομία σε υψηλόβαθμες θέσεις για τους «Σοφτάδες».
Η οθωμανική μαντρασά είχε τετράγωνο σχήμα, αποτελούνταν από ένα κεντρικό κτίριο, το σχολείο, τις 11 μικρές εστίες μαθητών και δασκάλων, τους κοινόχρηστους χώρους και την κεντρική αυλή.
Με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης (1821), το Madrasah σταμάτησε τη λειτουργία του και πολύ σύντομα ο βασιλιάς Όθωνας με τον Δανό αρχιτέκτονα Christian Hansen επισκεύασαν το ερειπωμένο Madrasah και στη συνέχεια το μετέτρεψαν σε φυλακή.
Μάλιστα, από το 1850 και μετά, αφού έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στο εσωτερικό, η φυλακή απέκτησε δεύτερο όροφο. Το Madrasah λειτούργησε ως κέντρο κράτησης μέχρι τη βασιλεία του Γεωργίου Α. μέχρι τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα.
Η φυλακή ήταν σκληρή και οι συνθήκες των κρατουμένων άθλιες. Αν και οι έγκλειστοι ήταν εγκληματίες κρατούμενοι, διάσημοι ληστές της εποχής, πολιτικοί και αντιφρονούντες, στην ουσία αυτοί που φυλακίστηκαν ήταν οι φτωχοί και οι μη προνομιούχοι. Στην αυλή της φυλακής υπήρχε μια πλάτανη που με τα χρόνια έγινε σύμβολο θανάτου, καθώς από τα κλαδιά της απαγχονίζονταν οι καταδικασμένοι σε θάνατο.
Λέγεται ότι ο συγκεκριμένος πλάτανος φυτεύτηκε στην αυλή της φυλακής από τον αρχειοφύλακα Μπιμπίση.. Ο πλάτανος στην αυλή γίνεται πλέον μισητό σύμβολο καταπίεσης και πόνου και ταυτίζεται με τη φυλακή Μαντράσα.
Το 1852, ο Έλληνας στρατηγός Μακρυγιάννης φυλακίστηκε με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του Όθωνα, μαζί με εξόριστους Πολωνούς στρατιώτες, ενώ άλλος γνωστός κρατούμενος των φυλακών ήταν ο ρομαντικός ποιητής Αχιλλέας Παράσχος, ο οποίος συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1861. επικρίνοντας την άδικη και αυταρχική κυβέρνηση της Βαυαρίας, γράφει ένα ποίημα για τον πλάτανο: «Ω Πλάτανε του Μεντρεσέ, καταραμένο στοιχείο τυραννίας, τρόπαιο, υψωμένο στη φυλακή… θα έρθει η ώρα, Πλατάνε, της χώρας μας Βαστίλη, όταν ξυλοκόποι θα σε στείλει η οργή του Έθνους, και δρυοκολάπτες θα αναβοσβήνουν ελεύθερα στη ρίζα σου, δεν θα σε κάψει η φωτιά, κι εμείς που μας έχει θάψει σήμερα η τυραννία, θα χορεύουμε στις στάχτες σου.
Η πλάτανη της Μαντρέσας συνδέθηκε και με την παροιμιώδη φράση «Χαίρε τη πλάτανο».Όσοι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, βγαίνοντας από την κεντρική πύλη της φυλακής, κοίταξαν πίσω στα κελιά των πρώην κρατουμένων τους και τους φώναξαν με νόημα: «Χαίρετα μου των πλατάνων».
Η φράση έχει κολλήσει από τότε, και εξακολουθούμε να τη χρησιμοποιούμε σήμερα για να περιγράψουμε μια κατάσταση που έχει χαθεί εκ των προτέρων, συνήθως επειδή κάποιος τη χειρίστηκε με λάθος τρόπο.
Το 1898, οι φυλακές της Μαντράσα κατεδαφίστηκαν εν μία νυκτί από τους ίδιους τους πολίτες της Αθήνας. Ωστόσο, ήδη από τη δεκαετία του 1850, πολλοί αρχαιολόγοι είχαν εκφράσει αίτημα να απομακρυνθούν οι κρατούμενοι από τη φυλακή και να κατεδαφιστεί το κτίριο, καθώς βρισκόταν σε μια περιοχή όπου είχαν προγραμματιστεί ανασκαφές για αρχαία, φήμες ότι κάτω από το Madrasah υπάρχει ανείπωτος θησαυρός. .
Τελικά, η φυλακή Madrasah κατεδαφίστηκε ολοσχερώς το 1914. Σήμερα, με έναν μάλλον συμβολικό τρόπο, σώζεται μόνο η κύρια είσοδος της Madrasah, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο, μια πύλη στην ιστορία της πόλης μας, η οποία όσο κι αν πολύ που κάποιοι θέλουν να το ξεχάσουμε, πρέπει να το διατηρήσουμε, να το μελετήσουμε και να μάθουμε από αυτό. Όσο για τον «μισητό» πλάτανο, το 1915 χτυπήθηκε από κεραυνό και κάηκε ολοσχερώς.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ