
ΗΠΑ κατά Σαράα: Αμφισβήτηση της νομιμότητάς του παρά την συμφωνία με Κούρδους
Copyright NEMESIS HD: Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τη μεταχείριση των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία, αμφισβητώντας κατά πόσο η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, υπό την ηγεσία του προέδρου Άχμεντ αλ-Σαράα (Τζολάνι), είναι πραγματικά έτοιμη ή νόμιμη να κυβερνήσει έναν πολυπολιτισμικό πληθυσμό.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) των ΗΠΑ, Τζέιμς Χιούιτ, τόνισε τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις σε θρησκευτικές κοινότητες όπως είναι οι Αλαουίτες, οι Χριστιανοί και όχι μόνο, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των μεταβατικών αρχών της Συρίας.
Μιλώντας στο Al Arabiya, ο Χιούιτ δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν η Δαμασκός διαθέτει την θέληση να συμπεριλάβει στην κυβέρνηση τον «θρησκευτικά και εθνοτικά ποικιλόμορφο πληθυσμό της χώρας, και εάν οι μεταβατικές αρχές έχουν γενικά τη νομιμότητα να το πράξουν».
Παρ’ όλα αυτά δήλωσε και για την συμφωνία Δαμασκού-Κούρδων ότι «Η επίτευξη μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων είναι προτιμότερη από την επίτευξή της στο πεδίο της μάχης, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Συρία και τις αποφάσεις των ηγετών της.»
Ιστορική συμφωνία μεταξύ Κούρδων (SDF) και Συριακής Κυβέρνησης
Παρά αυτές τις ανησυχίες, σημειώθηκε μια σημαντική πολιτική εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου αλ-Σαράα υπέγραψε συμφωνία με τις υπό την ηγεσία των Κούρδων, Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Η συμφωνία στοχεύει στην σταδιακή ενσωμάτωση των πολιτικών και στρατιωτικών υποδομών που ελέγχει ο SDF στη βορειοανατολική Συρία στο κρατικό πλαίσιο της χώρας. Η συμφωνία επιτεύχθηκε μέσω της διαμεσολάβησης των ΗΠΑ, οι οποίες μάλιστα μετέφεραν τον αρχηγό των κουρδικών δυνάμεων, Μαζλούμ Αμπντί, στη Δαμασκό με ελικόπτερο Chinook.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, σημαντικές υποδομές – όπως συνοριακά περάσματα, ένα αεροδρόμιο και κρίσιμα πετρελαϊκά και ενεργειακά αποθέματα – θα τεθούν υπό τη διοίκηση της Δαμασκού. Η διαδικασία της ενσωμάτωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με την ενσωμάτωση των στρατιωτικών δυνάμεων του SDF στο υπουργείο Άμυνας της Συρίας που δεν έχουν απαντηθεί πλήρως. Το μόνο που έχει διευκρινιστεί ως τώρα είναι ότι οι δυνάμεις του SDF δεν αφοπλίζονται με βάση αυτή την συμφωνία.
Ο Μαζλούμ Αμπντί, χαρακτήρισε τη συμφωνία «μια πραγματική ευκαιρία για να χτίσουμε μια νέα Συρία», όπως είπε τονίζοντας ότι οι δυνάμεις του SDF είναι δεσμευμένες στην συνεργασία με τη συριακή κυβέρνηση, προκειμένου «να εξασφαλιστεί μια νέα πραγματικότητα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του συριακού λαού για δικαιοσύνη και σταθερότητα.»
Αν και η συμφωνία θεωρείται ένα βήμα προς την πολιτική ενοποίηση, πολλοί παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το αν μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει τις βαθιά ριζωμένες εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις στη χώρα αλλά και αν θα εφαρμοστεί πλήρως.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ