Η φονική τεχνητή νοημοσύνη! Τα νέα όπλα-Διονύσης Καραβίδας
Militaire.gr:
Η «φονική» πλευρά της τεχνητής νοημοσύνης…Ο κ.Διονύσιος Καραβίδας Επ. Καθηγητής στο Queen’s University Belfast, UK, μιλά στο militaire channel για τα όπλα που στηρίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη:
«Τα οπλικά συστήματα που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και δη στην τεχνητή νοημοσύνη κερδίζουν διαρκώς έδαφος και χρησιμοποιούνται στα πεδία επιχειρήσεων τόσο στην Ουκρανία, όσο και στην Γάζα.
Τα Killer Robots, ή αλλιώς Lethal Autonomous Weapon Systems (LAWS) είναι σε γενικές γραμμές συστήματα που δρουν σε μια περιοχή και έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν στόχους και να τους εξουδετερώνουν. Τέτοιοι στόχοι μπορεί να είναι διάφορες κτηριακές υποδομές και γενικότερες εγκαταστάσεις, οχήματα, αλλά και άνθρωποι.
Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως στην περιοχή της Γάζας από τον Ισραηλινό στρατό. Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτύξει και κάνουν χρήση των συστημάτων Gospel και Lavender. Αναφορικά με το Gospel, πρόκειται για ένα σύστημα που συλλέγει και αναλύει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών που του επιτρέπουν να εντοπίζει έναν μεγάλο αριθμό στόχων εντός της Γάζας. Σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο Ισραηλινός στρατός βασιζόμενος μόνο στον ανθρώπινο παράγοντα μπορούσε να εντοπίσει 50 στόχους το χρόνο εντός της Γάζας. Με την χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, όπως του Gospel, το σύστημα μπορεί να εντοπίσει πάνω από 100 στόχους την ημέρα, εκ των οποίων περίπου το 50% προσβάλλεται από τον Ισραηλινό στρατό.
Το σύστημα Lavender βασίζεται και αυτό πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και λειτουργεί συμπληρωματικά με το σύστημα Gospel. Η βασική διαφορά είναι ότι το Gospel εντοπίζει και προτείνει στόχους που έχουν να κάνουν κυρίως με κτήρια και υποδομές, ενώ το Lavender εξειδικεύεται στον εντοπισμό ανθρώπινων στόχων. Το στατιστικό σφάλμα του Lavender είναι σχετικά υψηλό και αγγίζει το 10%, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν χρησιμοποιεί «έξυπνες» βόμβες, λόγω υψηλού κόστους, οδηγεί στην ύπαρξη μεγάλων παράπλευρων απωλειών.
Οι δαπάνες για όπλα τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, με περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια να έχουν δαπανηθεί για AI όπλα το 2023. Εκτιμάται ότι οι δαπάνες για αυτά τα όπλα θα αυξηθούν σε περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 [15]. Οι κύριες δυνάμεις που αναπτύσσουν τέτοια συστήματα περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ».
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο.