Η δυναμική του αιγαίου ως Ελληνική λίμνη και η δυναμική του γαλάζιου εδάφους
Eurohellenic News: Η δυναμική του αιγαίου ως Ελληνική λίμνη και η δυναμική του γαλάζιου εδάφους
Τι θα πράξει η Ελλάδα στο Αιγαίο; Η ΑΟΖ της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο, το αναδεικνύουν και οι χάρτες της Ε.Ε και της ευρωπαϊκής επιτροπής. Ποιος ο ρόλος του ευρωπαϊκό δικαστήριο του Λουξεμβούργου;
Η ευρωπαϊκή οδηγία 2014/89/ ΕΕ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό που οδηγεί βάσει του ενωσιακού δικαίου σε ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.
Επειδή η Ελλάδα δεν την ενσωμάτωσε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την 21 Δεκεμβρίου 2023 την παρέπεμψε στο δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργου που είναι το δευτεροβάθμιο και τελικό αναιρετικό δικαστήριο για παραβίαση του ενωσιακού δικαίου.
Με νομική ασπίδα του ενωσιακού δικαίου σήμερα θα είχαμε ως χώρα κάνει υπόδειξη θαλάσσιας ιδιοκτησίας σε όλες τις θάλασσες μας και αντ´ αυτού η Ελλάδα προτιμάει να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο στο δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
Έχουμε δικαστική απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ που είναι και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της ΕΕ (και είναι αρμόδιο για συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν θεσμικά όργανα της ΕΕ) όπου δέχθηκε την προσφυγή της Βενεζουέλα κατά του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για μια αντιδικία που είχαν.
Από αυτό συνάγεται και αποδεικνύεται ότι και η Ελλάδα μπορεί να κάνει προσφυγή κατά της Τουρκίας, Λιβύης και Αιγύπτου στο Δικαστήριο της ΕΕ ζητώντας δικαστική προστασία κατά των χωρών αυτών σχετικά με την Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του 1982 όπου έγινε ευρωπαϊκό δίκαιο το 1998.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο.