Γιατί η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί βομβητές και όχι κινητά τηλέφωνα
Η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ αυξάνεται, με τον πόλεμο στη Γάζα να απειλεί να προκαλέσει έναν δεύτερο πόλεμο στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο. Την Τρίτη, χιλιάδες βομβητές που κατείχαν μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σχεδόν ταυτόχρονα σε όλο τον Λίβανο, σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση που προκαλεί έντονη ανησυχία. Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε αμέσως το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ το Τελ Αβίβ δεν έχει σχολιάσει άμεσα το συμβάν.
H πρωτοφανής επίθεση συντάραξε τη Χεζμπολάχ, προκαλώντας το θάνατο 11 ατόμων και τραυματίζοντας πάνω από 2.700 ανθρώπων. Το γεγονός αυτό σηματοδοτεί μία από τις πιο εντυπωσιακές και συντονισμένες επιθέσεις των τελευταίων ετών, που πιθανότατα οφείλεται στο Ισραήλ.
Γιατί η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί βομβητές
Χωρίς GPS, χωρίς μικρόφωνα ή κάμερες και με πολύ περιορισμένη μετάδοση κειμένου, οι βομβητές -θεωρητικά- έχουν μικρότερες πιθανότητες παραβίασης από τα smartphones, γεγονός που τους καθιστά ένα ασφαλές μέσο επικοινωνίας.
Η απόφαση της Χεζμπολάχ να στραφεί στους βομβητές για τις επικοινωνίες της είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας για τη δυνατότητα του Ισραήλ να παρακολουθεί και να διεισδύει στα κινητά τηλέφωνα των μελών της. Ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε τα μέλη της σιιτικής οργάνωσης και τις οικογένειές τους να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, θεωρώντας ότι αποτελούν αδύναμο σημείο στη διασφάλιση ασφαλών επικοινωνιών, ενώ τα χαρακτήρισε ως «συνεργάτη» του Ισραήλ.
Έτσι, η Χεζμπολάχ επέλεξε να χρησιμοποιήσει βομβητές, μια μορφή επικοινωνίας χαμηλής τεχνολογίας, προκειμένου να αποφύγει την παρακολούθηση από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Αυτοί οι βομβητές λειτουργούσαν με την παροχή ειδοποιήσεων στους χρήστες τους, οι οποίες τους προέτρεπαν να επικοινωνήσουν μέσω σταθερών τηλεφωνικών γραμμών. Σύμφωνα με τον Avi Melamed, πρώην Ισραηλινό αξιωματούχο πληροφοριών και αναλυτή της Μέσης Ανατολής, οι βομβητές χρησιμοποιήθηκαν διότι θεωρήθηκαν ασφαλέστεροι από τα κινητά τηλέφωνα, τα οποία θα μπορούσαν να εντοπιστούν με GPS.
Η φερόμενη ως κατασκευάστρια εταιρεία των βομβητών αρνείται την εμπλοκή της
Τουλάχιστον ένας βομβητής που εμφανίζεται στις εικόνες που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν ένα μοντέλο Gold Apollo AR924. Το μοντέλο AR294 «παράγεται και πωλείται από την BAC. Παρέχουμε μόνο την άδεια χρήσης του εμπορικού σήματος και δεν έχουμε καμία ανάμειξη στο σχεδιασμό ή την κατασκευή αυτού του προϊόντος», αναφέρει η Gold Apollo στην ανακοίνωσή της.
Η Gold Apollo απέστειλε περίπου 260.000 βομβητές από την Ταϊβάν μεταξύ Ιανουαρίου 2022 και Αυγούστου 2024, αλλά δεν υπάρχει καμία καταγραφή ότι οι συσκευές στάλθηκαν στον Λίβανο ή στη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Τετάρτη στο CNN ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας της Ταϊβάν.