Γεώργιος Ατσαλάκης:Τεχνητή Νοημοσύνη & ρομπότ αλλάζουν τα πάντα- Ισχυρά μόνο τα κράτη με τεχνολογία
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ – ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Στην συνέντευξή μας (02-08-2024) ο Οικονομολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης αναφέρεται στην δομική μεταβολή που φέρνει η είσοδος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.
Όπως τονίζει στα επόμενα έτη αναμένεται εντατικοποίηση του παγκόσμιου ανταγωνισμού, με τις βασικές δυνάμεις της τεχνολογίας – ταλέντο, ειδίκευση, προσαρμοστικότητα– να προωθούν την εμφάνιση νέων ανατρεπτικών τεχνολογιών.
Καθώς οι οικονομίες χρειάζονται αύξηση της παραγωγικότητας, αυτό αποτυπώνεται μέσα από την αύξηση των επενδύσεων στις νέες τεχνολογίες. Η τεχνητή νοημοσύνη, η τρισδιάστατη εκτύπωση, οι τεχνολογίες νέων υλικών, η βιοτεχνολογία, η κβαντική υπολογιστική θα μεταμορφώσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες στις επόμενες δεκαετίες.
Οι οικονομίες έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού και εισαγωγής νέων τεχνολογιών. Η εισροή φθηνού εργατικού δυναμικού μόνο προσωρινά ωφελεί την οικονομία. Μακροπρόθεσμα το φθηνό εργατικό δυναμικό καθυστερεί τον εκσυγχρονισμό των οικονομιών.
Τονίζει ότι η αύξηση του πλούτου επιτυγχάνεται με αύξηση της παραγωγικότητας και αύξηση της παραγωγικότητας σημαίνει το ίδιο προϊόν να παράγεται από λιγότερα χέρια, κάτι που επιτυγχάνεται με μηχανήματα και αυτοματισμούς τεχνητής νοημοσύνης και όχι με εισαγωγή χαμηλής ειδίκευσης εργατών.
Βρισκόμαστε στο προοίμιο αλλαγής ενός μακροχρόνιου οικονομικού κύκλου όπου οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων μιας οικονομίας αναζητούν νέες τεχνολογίες που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, καθόσον οι παρούσες τεχνολογίες έχουν οδηγήσει σε κορεσμό της παραγωγικότητας. Παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα, όπου τα τελευταία μοντέλα δεν διαφέρουν μεταξύ τους και όλο και λιγότερο από τα προηγούμενα μοντέλα.
Σημειώνει ότι οι χώρες που έχουν αντιληφθεί ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί από τις νέες τεχνολογίες πρωτοπορούν στην ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων (startups) στις νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Η δε επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης συμπίπτει με αυτή της ρομποτικής και το μέλλον είναι τα «εργοστάσια παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης».
Η τεχνητή νοημοσύνη συγχωνεύεται με τη ρομποτική και το κόστος των ρομπότ θα μειωθεί ριζικά.
Εξετάζοντας τα δεδομένα ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων την τελευταία δεκαετία 2013-2023, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται κατά σειρά οι ΗΠΑ με 5.509 νεοφυείς επιχειρήσεις, ακολουθεί η Κίνα με 1.446, το Η.Β. με 727, το Ισραήλ με 442, ο Καναδάς με 397, η Γαλλία με 391, η Ινδία με 338, η Ιαπωνία με 333, η Γερμανία με 319 και η Σιγκαπούρη με 193.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο.