
Γεώργιος Ατσαλάκης:Γιατί αυξάνονται παγκοσμίως οι χρεοκοπίες εταιρειών-Εκκαθάριση του παλαιού κύκλου
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ – ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Στην συνέντευξή μας (23-05-2024) ο Αναπληρωτής Καθηγητής -Οικονομολόγος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης περιγράφει τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται οι χρεοκοπίες εταιρειών.
Όπως αναφγέρει οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε περίοδο πρόκλησης και μετάβασης, καθώς πρέπει να προσαρμοστούν στην απόσυρση της χρηματοδοτικής στήριξης της περιόδου της πανδημίας, στην αύξηση των επιτοκίων και στις υψηλότερες τιμές ενέργειας .
Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν δυσκολότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, με αποτέλεσμα την αύξηση των πτωχεύσεων, οι οποίες αυξάνονται περισσότερο επειδή οι οικονομίες βρίσκονται στο τέλος του μακροχρόνιου οικονομικού μεγακύκλου .
Το 2024 είναι το τέλος του μακροχρόνιου οικονομικού κύκλου που ξεκίνησε από το 1968 και διήρκεσε 56 έτη, και παράλληλα αποτελεί την αρχή ενός νέου κύκλου.
Μετά τις αλλαγές στο πρώτο μισό του κύκλου 1968-1996 και στο ανοδικό δεύτερο μισό του κύκλου 1996-2024, η παγκόσμια οικονομία γνώρισε πρωτοφανή ανάπτυξη και αφθονία αγαθών και υπηρεσιών με κινητήριο μοχλό τα φθηνά επιτόκια που χρηματοδότησαν τεράστιες επενδύσεις, στην πληροφορική, στις επικοινωνίες στις ψηφιακές πλατφόρμες και σε πολλές άλλες νέες τεχνολογίες.
Τα επόμενα 28 έτη, όπως έχει εξηγήσει σε προηγούμενενες συζητήσεις μας, θα επέλθουν σαρωτικές αλλαγές στις οικονομίες εξαιτίας κυρίως του κορεσμού της παραγωγικότητας των παλαιών τεχνολογιών που οδήγησαν την ανάπτυξη των τελευταίων τριών δεκαετιών (πληροφορική, τηλεπικοινωνίες, ιντερνέτ κλπ.).
Μόνο οι οικονομίες που θα έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια και την τεχνογνωσία να προβούν στις αλλαγές και στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών (τεχνητή νοημοσύνη, τρισδιάστατη, εκτύπωση, νέα υλικά, βιοτεχνολογία κλπ.) θα μπορέσουν να προσαρμοστούν και να αποκτήσουν ανθεκτικότητα για να επιβιώσουν στο αναπτυξιακό μέρος 2052-2080 του δεύτερου μισού του κύκλου.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του κύκλου που φεύγει είναι η αύξηση των χρεοκοπιών σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και επιχειρήσεις των ανεπτυγμένων κρατών.
Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία με χαμηλά ποσοστά πτωχεύσεων σε όλο τον κόσμο, τα στοιχεία δείχνουν μια σημαντική πλέον αύξηση των πτωχεύσεων σε όλο τον κόσμο.
Το 2023 στις ΗΠΑ οι αιτήσεις πτώχευσης αυξήθηκαν κατά 40%. Στη Μεγάλη Βρετανία έφθασαν στο υψηλό των τελευταίων 30 ετών. Στην Ιαπωνία οι πτωχεύσεις ξεπέρασαν το 35% και στη Γερμανία αυξήθηκαν πάνω από το 23%. Οι πτωχεύσεις στη Ρωσία είναι κατά 60% υψηλότερες σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, τα ποσοστά πτώχευσης επιχειρήσεων στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Δανία έχουν πλέον υπερβεί τα επίπεδα που επλήγησαν κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008.
Στην Κίνα η αύξηση των πτωχεύσεων ήταν μόνο κατά 10% πράγμα το οποίο δεν συνάγει με τις αλλεπάλληλες πτωχεύσεις που συνεχώς εμφανίζονται και κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο όπου πάνω από το 50% των επιχειρήσεων έχουν υπερβολικές ζημιές.
Προφανώς οι χρεοκοπίες στην Κίνα είναι τόσο πολλές που οι προβληματικές επιχειρήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αναχρηματοδοτούν συνεχώς τα δάνειά τους, αντικαθιστώντας τα παλιά χρέη με νέα για να αποφύγουν την χρεοκοπία. Το 83% των εταιρειών που καταλήγουν σε πτωχευτικό δικαστήριο στην Κίνα καταλήγουν σε εκκαθάριση, σε σύγκριση με μόλις 5% στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό υπονοεί ότι η Κίνα δεν διαθέτει μηχανισμό αναδιάρθρωσης και αναχρηματοδότησης των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουν να εξυγιανθούν και να ξαναμπούν στην παραγωγική διαδικασία. Οι ΗΠΑ το 95% των πτωχευμένων επιχειρήσεων καταφέρνουν να τις εξυγιαίνουν, να τις αναχρηματοδοτούν, να τις αναδιοργανώνουν και να τις μετατρέπουν σε υγιείς επιχειρηματικές μονάδες.
Η αυξημένη επιβάρυνση στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη, που προκλήθηκε από το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, την απόσυρση των κρατικών μέτρων στήριξης λόγω της πανδημίας, την αύξηση των επιτοκίων και τη σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους, έχει δημιουργήσει μια ασφυκτική οικονομική πίεση.
Οι απώλειες θέσεων εργασίας, οι πτωχεύσεις εταιρειών και η εξαφάνιση ολόκληρων βιομηχανιών αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του κύκλου ανάπτυξης της οικονομίας. Παρόλο που μπορεί να φαίνονται δυσάρεστες, αυτές οι δυναμικές, στην πραγματικότητα συνιστούν μέρος της διαδικασίας μέσω της οποίας ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ανανέωσης και προσαρμογής στην οικονομία.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ