Γεώργιος Ατσαλάκης: Ο «Ινδικός Δρόμος του Μεταξιού» περνά από τις θάλασσες που ελέγχει η Ελλάδα
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ – ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Στη συνέντευξή μας (30-01-2024) ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης περιγράφει τον ανταγωνισμό των εμπορικών οδών μεταξύ Κίνας και Ινδίας και των προεκτάσεων τους σε επίπεδο συμμαχιών και συμφερόντων.
Η Κίνα ασχολεί την Ινδία στα βόρεια σύνορα της για να της εκτρέπει πόρους ώστε να μην αναπτύξει του δικούς της Δρόμους του Μεταξιού κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό.
Στα δυτικά της, η Ινδία είναι αποκομμένη από το Πακιστάν (αιώνιος εχθρό της) καθώς η Κίνα έχει αναπτύξει τον πιο ακριβοπληρωμένο Δρόμο τουΜεταξιού (κόστισε πάνω από 50 δις) που της δίνει πρόσβαση κατά μήκος του Πακιστάν στο λιμάνι της Gwadar (στην περιοχή του Μπαλουχιστάν).
Η πρόσφατη χάραξη του «Νέου Ινδικού Δρόμου του Μεταξιού» μέσω Σαουδικής Αραβίας, Ιορδανίας, Ισραήλ, Πειραιά για να αποκτήσει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά ανεστάλη μετά τα γεγονότα της Γάζας.
Η πρόσβαση της Ινδίας εξαρτάται μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), ο οποίος μέσω του Ιράν (λιμάνι Chabahar) και του Περσικού Κόλπου στοχεύει στη σύνδεση του Ινδικού Ωκεανού με την Ρωσία και από εκεί στη Ε.Ε.
Τα Ινδικά εμπορεύματα δια θαλάσσης από την Mumbai, το οικονομικό κέντρο της Ινδίας, μέσω το λιμανιού Chabahar του Ιράν αποβιβάζονται στην στεριά παρακάμπτοντας το Πακιστάν φθάνουν στην Ρωσία και από εκεί στην Ευρώπη.
Μετά την εισβολή όμως της Ρωσία στην Ουκρανία δεν υπάρχει πρόσβαση προς την Ευρωπαϊκή αγορά. Εάν δεν υπήρχε ο INSTC, τα εμπορεύματα θα έπρεπε να ακολουθήσουν διαδρομή μέσα από την Διώρυγα του Σουέζ από το Γιβραλτάρ τα στενά της Μάγχης και την Βαλτική θάλασσα για να φθάσουν στην Ρωσία.
η Ινδία αναζητά τρόπους να καταστεί ανεξάρτητος παράγοντας ασφάλειας στην Αραβική Θάλασσα, έναν ρόλο που μπορεί να της επιτρέψει να αποκτήσει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Κίνας.
Στην περιοχή αυτή εποφθαλμιά η Τουρκία να παίξει ρόλο με τον τεράστιο ναυτικό στόλο που ανακοίνωσε.
Η Ινδία, ωστόσο, δεν πρόκειται να επιτρέψει σε Τουρκία ή Κίνα ή Χούθι, να αποκτήσουν επιρροή σε αυτή την περιοχή.
Η ανάπτυξη της θαλάσσιας οδού του Ινδικού εμπορίου, μέσω της διώρυγας του Σουέζ, καθώς και η προοπτική ενός Νέου Ινδικού Δρόμου του Μεταξιού, ανοίγουν σημαντικές ευκαιρίες για την Ελλάδα.
Η χώρα μας με τη στρατηγική της θέση και τα αναπτυσσόμενα λιμάνια και μεταφορικά δίκτυα, μπορεί να δραστηριοποιηθεί ως κεντρικός κόμβος για τα Ινδικά εμπορεύματα που θα διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας, Ε.Ε. και Ινδίας με πολύ σημαντικά οικονομικά και στρατηγικά οφέλη.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
☝🏼 Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο