Φίλης Γιώργος: Τουρκικός εθνικισμός, εθνική συνείδηση στην Ελλάδα και ο Μεγάλος Ιωάννης Καποδίστριας
Ενημέρωση και Σκέψη: Φίλης Γιώργος: Τουρκικός εθνικισμός, εθνική συνείδηση στην Ελλάδα και ο Μεγάλος Ιωάννης Καποδίστριας
Ο Διδάκτωρ Γεωπολιτικής και Καθηγητής Γεωστρατηγικής Γιώργος Φίλης στην εκπομπή “Ο Εξαρχείων” (27-01-2025) σε μία συζήτηση γύρω από τις ιστορικές και σύγχρονες κοινωνικοπολιτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν η Τουρκία και η Ελλάδα, αναδεικνύοντας την επίδραση της εκπαίδευσης και των κρατικών πολιτικών στην εθνική ταυτότητα.
Ο Ρόλος της Εκπαίδευσης στη Διαμόρφωση της Εθνικής Ταυτότητας
Ο κ. Φίλης ισχυρίζεται ότι στην Τουρκία, το εκπαιδευτικό περιεχόμενο προωθεί την εθνικιστική υπερηφάνεια και το στρατιωτικό ήθος ενώ στην Ελλάδα, η έμφαση τείνει να δοθεί στα ιστορικά παράπονα και στις εμφύλιες διαμάχες, που υποβαθμίζουν μια συνεκτική εθνική ταυτότητα. Αυτή η απόκλιση στην εκπαιδευτική φιλοσοφία συμβάλλει στην τραγική κατάσταση της εθνικής συνείδησης στην Ελλάδα, οδηγώντας σε έναν πληθυσμό που δεν είναι καλά εξοπλισμένος για να κατανοήσει το ιστορικό του πλαίσιο και τη μελλοντική του τροχιά, υποστήριξε ο κ. Φίλης.
Ο αντίκτυπος των πολιτικών ιδεολογιών
Ο κ. Φίλης ασκεί κριτική στο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, υποδηλώνοντας ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν καλλιεργήσει ένα περιβάλλον διαίρεσης και όχι ενότητας. Αυτό προκύπτει από ένα ιστορικό σκηνικό πολιτικής αναταραχής, ιδιαίτερα μετά το 1922, που συνεχίζει να επηρεάζει την τρέχουσα πολιτική δυναμική. Ο ελληνικός εμφύλιος και το πολιτικό κλίμα που ακολούθησε οδήγησαν σε μια εκπαιδευτική αφήγηση που αποθαρρύνει την εθνική υπερηφάνεια.
Τα πολιτικά κίνητρα πίσω από την εκπαίδευση έχουν οδηγήσει σε έναν πληθυσμό που αγνοεί την ιστορική συνεισφορά και την ταυτότητά του, τόνισε ο κ. Φίλης.
Μελέτες περιπτώσεων και παραδείγματα πραγματικού κόσμου
Η συζήτηση περιλαμβάνει αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, που έπαιξε κομβικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Ο κ. Φίλης εκφράζει τη λύπη του για την έλλειψη αναγνώρισης και χρηματοδότησης για καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις τέτοιων μορφών, οι οποίες είναι κρίσιμες για την ενστάλαξη της εθνικής υπερηφάνειας. Τα πρόσφατα κινηματογραφικά έργα με επίκεντρο τον Καποδίστρια υπογραμμίζουν την αποσύνδεση μεταξύ της υποστήριξης της κυβέρνησης για πολιτιστικές προσπάθειες και της πραγματικής οικονομικής υποστήριξης που απαιτείται για την υλοποίησή τους.
Ο κ. Φίλης ζητά αυξημένη ευαισθητοποίηση και εκτίμηση των ιστορικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Η Κρίση του Οράματος
Ένα από τα πιο πιεστικά θέματα που συζητήθηκαν είναι η κρίση του οράματος στην ελληνική κοινωνία. Ο κ. Φίλης υποστηρίζει ότι η σύγχρονη ελληνική νεολαία δεν έχει ένα εμπνευσμένο όραμα για το μέλλον της, οδηγώντας σε απογοήτευση και μια αίσθηση απελπισίας. Αυτή η έλλειψη οράματος αντιπαρατίθεται στις πιο μιλιταριστικές και εθνικιστικές αφηγήσεις που παρουσιάζονται στις γειτονικές χώρες.
Μια ισχυρή εθνική ταυτότητα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ενότητας και του σκοπού μεταξύ της νεολαίας, υποστήριξε ο κ. Φίλης.
Κλείνοντας, ο κ. Φίλης τονίζει την επιτακτική ανάγκη για μια μετασχηματιστική προσέγγιση της εκπαίδευσης και της εθνικής ταυτότητας στην Ελλάδα. Υποστηρίζει ότι χωρίς μια συντονισμένη προσπάθεια για την ενίσχυση της υπερηφάνειας και ενός συνεκτικού οράματος για το μέλλον, η Ελλάδα κινδυνεύει περαιτέρω κατακερματισμό και κοινωνική αναταραχή. Οι επιπτώσεις αυτής της συζήτησης είναι βαθιές, υποδηλώνοντας ότι η πορεία προς τα εμπρός απαιτεί μια επανεκτίμηση τόσο του εκπαιδευτικού περιεχομένου όσο και των πολιτικών αφηγήσεων που έχουν διαμορφώσει ιστορικά την ελληνική εθνική συνείδηση.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ