
Αρχιτεκτονικές οπτασίες στο κέντρο του Βόλου…η σιωπηλή ποίηση της φθοράς
Dimitrios Karagounis: Η εγκατάλειψη κτιρίων και ιδιοκτησιών αποτελεί σημαντικό στοιχείο υποβάθμισης ενός Ιστορικού Κέντρου, το οποίο αποτελεί συνήθως το πιο πολυσύχναστο τμήμα μιας πόλης, τόσο από τους ίδιους τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες σε αυτή.
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2018 στο «Ιστορικό Κέντρο του Βόλου» (μια τυπική ελληνική πόλη μεσαίου μεγέθους), έδειξε ότι ο αριθμός των εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησιών ανέρχεται στις 175 εκ των οποίων οι 13 είναι οικόπεδα. Από αυτά, τα 6 ήταν κηρυγμένα «διατηρητέα», το 10% κοινώς ετοιμόρροπα, το 51% εμφάνιζαν σημαντικές φθορές, ενώ το 83% ήταν ημιτελή (γιαπιά). Επίσης παρατηρήθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εγκαταλελειμμένων ιδιοκτησιών, όπως αυτά καταγράφηκαν, αποτελούν εστίες μόλυνσης, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Τέλος, κατά την διαδικασία της καταγραφής, αξιολογήθηκαν ως κτίρια με αισθητική αξία τα 11 από το σύνολο των 162 εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
Τα Ιστορικά Κέντρα αποτελούν ένα διακριτό τμήμα των πόλεων, με ξεχωριστό χαρακτήρα. Συνήθως, περιλαμβάνουν τον αρχικό πυρήνα από τον οποίο ξεκίνησε να αναπτύσσεται μια πόλη, γι’ αυτό και η μορφολογία τους παρουσιάζει έναν σαφώς πιο ενδιαφέροντα και παραδοσιακό χαρακτήρα από την υπόλοιπη πόλη (από αρχιτεκτονική και πολεοδομική άποψη). Μάλιστα, εξαιτίας του ότι τα Ιστορικά Κέντρα αντανακλούν την ιστορική ταυτότητα μιας πόλης, αποτελούν κατ’ εξοχήν περιοχές με σημαντικό πολιτιστικό και μνημειακό απόθεμα (ιστορικά κτίρια, μνημεία, μουσεία, κλπ.), ενώ επίσης, έλκουν και τις πιο κεντρικές λειτουργίες μιας πόλης (διοίκηση, εμπόριο κ.ο.κ.).
Από τον αρχιτέκτονα κ. Δημήτριο Καραγκούνη, έγινε μία τυχαία επιλογή ελάχιστων κτιρίων στο κέντρο του Βόλου, με ενδιαφέροντα στοιχεία αρχιτεκτονικής, τα οποία βρίσκονται σε μια ακτίνα εκατό μέτρων το ένα από το άλλο, παρουσιάζουν δε σημεία φθοράς και εγκατάλειψης. Αναφορά γίνεται και σε μια σειρά κτηρίων μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής με ενδιαφέρον και για τα οποία δεν υπάρχει το παραμικρό καθεστώς προστασίας τους.
Σε κάθε περίπτωση και τα κτίρια αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με σεβασμό από την πολιτεία διότι αποτελούν μια σημαντική παρακαταθήκη κτιρίων τα οποία αν δεν προστατευτούν θα χαθούν οριστικά και στην θέση τους θα ξεφυτρώσουν πολυώροφα απρόσωπα κτίρια.
Πιστεύουμε και ελπίζουμε σε μια εκ βάθρων αλλαγή της νομοθεσίας η οποία θα καλύπτει τα διατηρητέα και αξιόλογα κτίρια με γενναία επιδότηση στο κόστος των εργασιών και την εξαγορά από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού των κτιρίων που χρήζουν απαλλοτρίωσης με άμεσες διαδικασίες και αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.
Στο βίντεο, ο αρχιτέκτονας Δημήτριος Καραγκούνης, Επίτιμος Προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της ΕΦΑΛΑΡ σχολιάζει την σημερινή κατάσταση των κτιρίων…
Θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω τα έγκριτα δημοσιογραφικά site μεγάλης εμβέλειας για την φιλοξενία των βίντεο που ανεβάζω στο Youtube. To Thenewspaper.gr και τον Δημήτρη Μαρέδη, το LarissaPress.gr και τον Λευτέρη Παπαστεργίου όπως επίσης το TrikalaView.gr και την Βιβή Μαργαρίτη καθώς και το pezoporontas.com.
Πηγή:
Α.Ρ.Βούζα, E.A. Θωμοπούλου, Κ. Κούντριας, Α. Οικονόμου, Ι. Τσαπούρη, Μ. Παπαγεωργίου, Εγκαταλελειμμένα και Κενά Κτίρια στο Ιστορικό Κέντρο του Βόλου: απογραφή και προτάσεις βιώσιμης αποκατάστασης και διαχείρισης, ΠΜΣ Αστική Ανάπλαση και Ανάπτυξη, Τμήμα Μηχ. Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περ. Ανάπτυξης, Παν. Θεσσαλίας, 2018.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ