Αρχαία Αιγυπτιακή αστρονομία
Pantelis Savvidis: Αρχαία Αιγυπτιακή αστρονομία
Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι, ήδη από τα τέλη της τέταρτης χιλιετίας π.Χ. ανέπτυξαν τη μία από τις δύο μεγάλες σχολές που τροφοδότησαν την ελληνική Αστρονομία και διατήρησαν σχέση ώσμωσης και αλληλεπίδρασης μαζί της. Εάν οι Μεσοποτάμιοι, και ιδίως οι Βαβυλώνιοι, καλλιέργησαν την συστηματική και μαθηματική προσέγγιση στην Αστρονομία, οι Αιγύπτιοι, των οποίων ο πολιτισμός είναι μοναδικός, ανέπτυξαν κυρίως πρακτικές χρήσεις στην καθημερινή τους ζωή, για να έρθουν στη συνέχεια οι Έλληνες, οι οποίοι με ακριβείς παρατηρήσεις και προωθημένη μαθηματική ανάλυση και φιλοσοφική αναζήτηση την συστηματοποίησαν και έθεσαν τις βάσεις της σύγχρονης Αστρονομίας.
Η Αρχαία Αιγυπτιακή Αστρονομία συνδύασε την παρατήρηση και την πρακτική εφαρμογή με τη θρησκευτική πίστη, παραδίδοντας σημαντική κληρονομιά στους γύρω λαούς. Σπουδαία επιτεύγματά της είναι η ρύθμιση των αγροτικών και συναφών εργασιών μέσω της παρατήρησης του ουρανού και των άστρων, με βασικό τον Σείριο, η πρώτη ανατολή του οποίου σηματοδοτούσε την περίοδο των πλημμυρών του Νείλου και του εμπλουτισμού της γης. Επίσης, η δημιουργία ευέλικτου ηλιακού ημερολογίου το οποίο κυριάρχησε σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου επί μακρόν και επηρέασε τα ελληνικά του καιρού εκείνου, και βεβαίως, ο προσανατολισμός των ναών και των πυραμίδων με βάση τις τροχιές του Ηλίου στα ηλιοστάσια και τις ισημερίες ή τον βορρά και τις ανατολές και δύσεις των αστέρων, που προϋπέθετε προωθημένη γνώση των φαινομένων του ουρανού. Για τον σκοπό αυτό οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν αναπτύξει και κατάλληλα όργανα μέτρησης του χρόνου, γωνιών και αποστάσεων.
Η τελευταία για τη χρονιά που φεύγει εκπομπή των ΦΥΣΙΚΩΝ, της Παρασκευής 27 Δεκεμβρίου 2024, στις 21:30 ώρα Ελλάδας, θα είναι αφιερωμένη στην Αρχαία Αιγυπτιακή Αστρονομία και στην μνημειακή αλλά και άυλη κληρονομιά που άφησαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στον τομέα αυτό. Προσκεκλημένη του Φυσικού Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι μία από τις πλέον ειδικούς στο εν λόγω θέμα, στη χώρα μας και όχι μόνον, η Δρ. Αστροφυσικής και Δρ. Αιγυπτιολογίας Αλίκη Μαραβέλια, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ