![](https://ilovepatrida.com/wp-content/uploads/2024/09/ΤΡΑΜΠ-1.jpg)
Τραμπ – Πούτιν: Τηλεφωνική συνομιλία μιάμισης ώρας για την Ουκρανία – Συμφώνησαν να συναντηθούν
euronews: Αλλάζει ριζικά η αμερικανική πολιτική στην Ουκρανία μετά το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν
Τρία χρόνια αμερικανικής πολιτικής έναντι της Ουκρανίας ανετράπησαν την Τετάρτη, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου έπειτα από μια ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι πέρασε πάνω από μία ώρα στο τηλέφωνο με τον Πούτιν και πως θεωρεί «ότι βρισκόμαστε στο δρόμο για την επίτευξη ειρήνης». Σημείωσε δε ότι αργότερα μίλησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά δεν δεσμεύτηκε για το αν η Ουκρανία θα είναι ισότιμος συμμετέχων στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει την ειρήνη και ο πρόεδρος Ζελένσκι θέλει την ειρήνη και εγώ θέλω την ειρήνη», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Θέλω απλώς να δω να σταματήσουν οι άνθρωποι να σκοτώνονται».
Σχετικά με τη συνομιλία του με τον Πούτιν, ο Τραμπ δήλωσε: «Ο κόσμος δεν ήξερε πραγματικά ποιες ήταν οι σκέψεις του προέδρου Πούτιν. Αλλά νομίζω ότι μπορώ να πω με μεγάλη σιγουριά πως θέλει επίσης να το δει να τελειώνει, οπότε αυτό είναι καλό – και θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση να τελειώσει και μάλιστα όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Ο Τραμπ σημείωσε ότι «πιθανόν» θα συναντηθεί προσωπικά με τον Πούτιν στο εγγύς μέλλον, υπονοώντας ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στην Σαουδική Αραβία.
Ο Τραμπ μιλώντας στον Πούτιν έστειλε ένα δυνητικά δραματικό μήνυμα ότι η Ουάσινγκτον και η Μόσχα θα μπορούσαν να εργαστούν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών στην Ουκρανία, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της χώρας. Κάτι τέτοιο θα έφερνε ρήξη με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία επέμενε σταθερά ότι το Κίεβο θα συμμετείχε πλήρως στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονταν.
Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το αν η Ουκρανία είναι ισότιμο μέλος στην ειρηνευτική διαδικασία, ο Τραμπ απάντησε: «Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Νομίζω ότι πρέπει να κάνουν ειρήνη».
Σε άλλο ένα πλήγμα στις δυτικόστροφες φιλοδοξίες της Ουκρανίας, ο υπουργός Άμυνας Πιτ Έγκσεθ δήλωσε από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μη ρεαλιστική για την Ουκρανία.
«Δεν νομίζω ότι είναι πρακτικό να το έχουμε, προσωπικά», δήλωσε αργότερα ο Τραμπ σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι ο Έγκσεθ είχε πει ότι «είναι απίθανο ή μη πρακτικό. Νομίζω ότι μάλλον αυτό είναι αλήθεια».
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέπραξε με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και ορκίστηκε ότι η ένταξη του Κιέβου στην δυτική στρατιωτική συμμαχία ήταν «αναπόφευκτη».
Ο Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη για τη Ρωσία: «Νομίζω ότι πολύ πριν από τον πρόεδρο Πούτιν, είπαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το επιτρέψουν αυτό». «Το λένε εδώ και πολύ καιρό ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να μπει στο ΝΑΤΟ», είπε ο Τραμπ. «Και είμαι εντάξει με αυτό».
Παρ’ όλα αυτά, ο Ζελένσκι προσπάθησε να δείξει ένα γενναίο πρόσωπο σε αυτό που πολλοί στην Ουκρανία θα δουν ως μια μεγάλη απογοήτευση. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι είχε «μια ουσιαστική συζήτηση» με τον Τραμπ, η οποία περιελάμβανε συζήτηση για τις «ευκαιρίες επίτευξης ειρήνης» και την «ετοιμότητα του Κιέβου να συνεργαστεί σε ομαδικό επίπεδο».
«Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ», ανέφερε.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ