Το ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου και η Αντίσταση του λαού που δεν πρέπει να ξεχνάμε-Χάρης Αθανασιάδης
Militaire.gr: Η 28η Οκτωβρίου είναι μία από τις εθνικές μας επετείους που κατορθώνει έστω για λίγες ώρες να μας ενώσει και να μας θυμίσει ότι μπορούμε να νικήσουμε. Παρόλα αυτά ακόμη και αυτές οι στιγμές δηλητηριάζονται από τη μεγάλη παθογένεια μας, τον διχασμό. Μια σειρά ερωτημάτων που η ίδια η ιστορία έχει απαντήσει τίθενται ξανά και ξανά από όσους επιμένουν να μη βλέπουν τα μεγάλα και να προτιμούν τα μικρά και τα ασήμαντα. Η ιστορία ακόμη και για τους θριάμβους μας «διαβάζεται» με όρους αισχρού πολιτικαντισμού.
Ο καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Χάρης Αθανασιάδης , βρέθηκε στο στούντιο του militaire channel και οι απόψεις τους είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Με τον κ.Αθανασιάδη κάνουμε μία συζήτηση με αφορμή την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Απαντά σε όλα τα ερωτήματα που κάποιοι επίμονα θέτουν: Ποιος είπε τελικά το ΟΧΙ; Ήταν πόλεμος μονάχα εθνικός ή και πόλεμος αντιφασιστικός; Γιατί τελικά γιορτάζουμε την έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του;
Ο Χάρης Αθανασιάδης είναι καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Δημόσιας Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2022 και εξής). Εργάστηκε επίσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (2005-2021) και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002-2004), ενώ συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2001) και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου (2009, 2012). Παράλληλα, διευθύνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (2017- σήμερα) και μετέχει στο Επιστημονικό Συμβούλιο του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ (2012-σήμερα). Οι δημοσιεύσεις, το ερευνητικό έργο και η δημόσια παρουσία του επικεντρώνονται στη Δημόσια Ιστορία, την Ιστορία της Εκπαίδευσης και την Ιστορία του Εργατικού Κινήματος.
Βιβλία
1. Εθνικές Επέτειοι. Μορφές διαχείρισης της μνήμης και της ιστορίας, εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα, υπό έκδοση [συνεπιμέλεια με Πολυμέρη Βόγλη].
2. Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική ιστορία, 1858-2008, εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015 [γ ́έκδ. 2018]. 295 σελ.
3. Ελληνικά Παιδαγωγικά Περιοδικά 1831-1974. Βιβλιογραφία, εκδ. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, Αθήνα 2004 (εισαγωγή-επιμέλεια). 516 σελ.
4. Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση και εκπαιδευτικοί, εκδ. ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, Αθήνα 2003 (εισαγωγή-επιμέλεια). Δίγλωσση έκδοση· ελληνική γλώσσα: 302 σελ. Αγγλική γλώσσα: 246 σελ.
5. Δάσκαλοι και εκπαιδευτικός δημοτικισμός, Πρόλογος: Aλέξης Δημαράς, εκδ. Mεταίχμιο, Aθήνα 2001. 207 σελ.
6. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος στο μεσοπόλεμο (1818-1936), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα 1999. 779 σελ. [ανέκδοτη διδακτορική διατριβή]
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο.