Κ.Λαμπρόπουλος- Γ.Φίλης- Λ.Καλαρρύτης: Ο δράκος στο δωμάτιο- Ο ρόλος της Κίνας στην κρίση (Β)
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ – ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Σε ένα ακόμα War Room (16-04-2024) (Μέρος Β) με τον Κωσταντίνο Λαμπρόπουλο και τον Γιώργο Φίλη κάνουμε συζήτηση και ανάλυση για όλα τα διπλωματικά και στρατιωτικά μέτωπα τα οποία είναι ανοιχτά αυτή τη στιγμή.
-Εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν.
-Πως είναι πιθανό να αντιδράσουν οι Ισραηλινοί έχοντας να ισορροπήσουν μεταξύ της απόφασης τους για χτύπημα και της αποφυγής μίας γενικότερης ανάφλεξης.
-Η αγωνία των Αμερικανών να μην εξελιχθεί το μέτωπο με το Ιράν σε μία περιφερειακή σύρραξη η οποία θα συμπαρασύρει όλα τα κράτη της περιοχής και θα οδηγήσει και στην δική τους άμεση εμπλοκή.
-Ο αφανής ρόλος της Κίνας στην σύγκρουση.
-Θα μπορούσε το Ιράν να προβεί σε μία τέτοια κίνηση χωρίς να έχει πάρει το πράσινο φως από το Πεκίνο, δεδομένου ότι τελεί υπό λεόντεια συμφωνία με την Κίνα στο πλαίσιο οικονομικού μνημονίου λόγω του δανεισμού που έχει λάβει από τους Κινέζους;
-Η πλανητική γεωπολιτική επιδίωξη της Κίνας μέσω του νέου Δρόμο του Μεταξιού ο οποίος δεν εξελίσσεται όπως αρχικά ήλπιζαν οι Κινέζοι και αντιμετωπίζει προβλήματα κυρίως οικονομικά στην υλοποίηση του.
-Μήπως συνέφερε την Κίνα μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή ούτως ώστε να ανακόψει και να διεμβολίσει τον ανταγωνιστικό διάδρομο ΙΜΕC που θα ξεκινά από την Ινδία και θα καταλήγει στην Ευρώπη μέσω Μέσης Ανατολής και Ελλάδας;
-Εκ των πραγμάτων η νέα κρίση στην Μέση Ανατολή ανέκοψε τις συμφωνίες των αραβικών κρατών του Κόλπου και ευρύτερα με το Ισραήλ οι οποίοι ήταν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να υλοποιηθεί ο δυτικού σχεδιασμού διάδρομος που έδενε την Ινδία με την Δύση γεωοικονομικά.
-Ο ρόλος της Ρωσίας στην κρίση.
-Εκ των πραγμάτων η Μόσχα έχει συμφέρον από μία νέα μεσανατολική ανάφλεξη διότι μετατίθεται το ενδιαφέρον από το ουκρανικό πόλεμο στην Μέση Ανατολή αφήνοντας μεγαλύτερο πεδίο στις ρωσικές επιχειρήσεις εκτός ραντάρ διεθνούς κοινής γνώμης.
-Εκτός από την μετατόπιση ενδιαφέροντος δημιουργούνται ανάγκες για την μεταφορά πόρων και όπλων στο Ισραήλ που θα λείψουν από την στήριξη προς την Ουκρανία.
-Κίνα και Ρωσία έχουν συμφέρον από την νέα μεσανατολική κρίση.
– Εν τέλει το Ιράν το οποίο έχει δημιουργήσει μία αυτοκρατορία από πληρεξούσιους (proxies) υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να λειτουργεί και το ίδιο ως proxy της Κίνας.
-Ο ρόλος της Τουρκίας η οποία έχει ταχθεί για ακόμα μία φορά ανοιχτά κατά του Ισραήλ, υπέρ του Ιράν και των τρομοκρατικών οργανώσεων όπως η Χαμάς.
-Θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει μεσομακροπρόθεσμα σε αλλαγές στον χάρτη στον βαθμό που η Τουρκία θα θεωρείται πλέον απειλή για το Ισραήλ και για την Δύση λόγω της αυτονόμησης της σε ευρασιατική – ισλαμική βάση;
-Είναι δυνατόν αυτό να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των σχεδίων για την δημιουργία Κουρδιστάν ώστε να αποκτήσει το Ισραήλ το στρατηγικό βάθος που έχασε μετά την ρήξη στις σχέσεις του με την Τουρκία;
-Ο ρόλος και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα στην περιοχή.
-Η χώρα συνεχίζει να υπολειτουργεί σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες της και το γεωπολιτικό της δυναμικό το οποίο εν πολλοίς μένει ανεκμετάλλευτο λόγω της αδυναμίας στρατηγικής αντίληψης από πλευράς ελληνικού πολιτικού συστήματος το οποίο δεν μπορεί να εξαργυρώσει την στρατηγική αξία της χώρας.
– Στην συζήτηση παρεμβαίνει ο επικεφαλής του HALC Έντι Ζεμενίδης ο οποίος μεταφέρει πληροφορίες και εικόνα από το διπλωματικό και πολιτικό παρασκήνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
-Τι σηματοδοτεί η επικείμενη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν τον οποίο θα δεχθεί στον Λευκό Οίκο.
-Πώς αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί την Τουρκία την οποία θεωρούν ότι έχουν ανάγκη λόγω των δύο μετώπων, στην Ουκρανία και στο Ισραήλ.
-Η Τουρκία κατάφερει για ακόμα μία φορά να κεφαλαιοποιήσει την γεωγραφική αξία της επικρατείας της και να αποσπάσει ανταλλάγματα εκμεταλλευόμενη τις εξελίξεις.
– Γιατί δεν θα γίνει τελικά η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
-Συνδέεται με την προσπάθεια επαναπροσέγγισης Ηνωμένων Πολιτειών – Τουρκίας;
-Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Κύπρου αλλά και της Κρήτης και της βάσης της Σούδας λόγω της κρίσης.
-Θα μπορέσει η Ελλάδα να εξαργυρώσει αυτήν την φορά την στρατηγική της αξία ή θα επαναληφθεί ο ετεροβαρής συσχετισμός με την Τουρκία;
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο
ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ & ΥΒΡΙΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ