Γ.Ανθρακεύς : Καμία Χάγη, στο Δ.Ε.Ε. συνυποσχετικό οριοθέτησης με την Κύπρο
Ράδιο 98.4: Ο Γιώργος Ανθρακεύς, δρ. Νομικής, δικηγόρος Αθηνών και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, μιλώντας σήμερα στον 98.4 παρουσίασε την διδακτορική του διατριβής στην περίφημη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου του Αμβούργου το 2022 όπου έγινε επιστημονικά αποδεκτή από τριμελή επιτροπή Γερμανών πρωτοβάθμιων καθηγητών με ειδικότητα στο ενωσιακό (ευρωπαϊκό δίκαιο) αλλά και στο διεθνές δίκαιο, όπου αναλύεται με νομικά έγγραφα και ντοκουμέντα του Ενωσιακού Δικαίου, πως το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, είναι το καταλληλότερο νομικά πεδίο για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/αοζ. Ειδικότερα, όπως σημειώνει, θα πρέπει να γίνει προσφυγή με συνυποσχετικό στο δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο για επίλυση θέματος ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου:
Η θαλάσσια οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου είναι επιβεβλημένη, διότι η πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργου ανακήρυξε την αυτόνομη δικαιοταξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2006 του πρώην Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο στην υπόθεση σταθμός Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ιρλανδίας. Στην υπόθεση αυτή το Δικαστήριο αυτό απαγόρευσε τις χώρες μέλη να προσφεύγουν δε διεθνή δικαστήρια εφόσον προκύπτει ερμηνεία του ενωσιακού δικαίου! Η Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας ήδη από το 1998 είναι ενωσιακό δίκαιο και υποχρεωτικά οι χώρες μέλη της ΕΕ (αλλά και οι υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ) οφείλουν να πράττουν σχετικώς!
Βάσει του άρθρου 273 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα και η Κύπρος ως χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν ανα πάσα στιγμή να οριοθετήσουν την κοινή ΑΟΖ- συμπεριλαμβανομένου και την υφαλοκρηπίδα τους, διότι είναι τμήμα της ΑΟΖ- ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ στο Λουξεμβούργου με την ίδια αιτιολογία δηλαδή τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών αλιείας μεταξύ των δύο κρατών. Στην περίπτωση αυτή η οριοθέτηση ΑΟΖ για καθορισμό θαλασσίων ζωνών αλιείας αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το παραδεκτό της διαδικασίας είναι διασφαλισμένο. Επίσης οι χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταθέσουν έγγραφες προτάσεις-θέσεις για το ζήτημα και εκεί θα διαπιστωθεί ότι η ερμηνεία που κάνουν για την Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας είναι ταυτόσημες με την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Για πρώτη φορά η Τουρκία αλλά και άλλες γειτονικές χώρες θα βρεθούν σε μία δικαστική πραγματικότητα όπου η ερμηνεία των άρθρων 3, 15 και 121 παρ. 2 της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας θα είναι η πραγματική. Όλες οι αναφερθείσες παραπάνω νομικές διαδικασίες θα είναι απολύτως συμβατές τόσο με το άρθρο 106 του ελληνικού Συντάγματος.
Το εδάφιο 1 του άρθρου αυτού ορίζει ρητώς ότι η πολιτεία λαμβάνει τα επιβαλλόμενα μέτρα για την αξιοποίηση των πηγών του εθνικού πλούτου, από την ατμόσφαιρα και τα υπόγεια ή υποθαλάσσια κοιτάσματα, και επίσης αυτή η προσέγγιση είναι απολύτως συμβατή με το υπερισχύον και άμεσα εφαρμοστέου ευρωπαϊκού δικαίου στην Ελλάδα.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
☝🏼 Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο.