Οι Τρείς Μάσκες του Βασιλιά
Vyacheslav Zarenkov: Το έργο «Οι τρεις μάσκες του βασιλιά» του συγγραφέα Βιατσεσλάβ Ζαρενκόφ αρχικά χρησίμευσε ως λιμπρέτο για το ομώνυμο μπαλέτο, η ρωσική πρεμιέρα του οποίου έγινε στην Αγία Πετρούπολη την άνοιξη του 2014, με τη συνοδείατης Κρατικής Ορχήστρας Ερμιτάζ υπό τη διεύθυνση του Ιταλού μαέστρου Fabio Mastrangelo. Το βιβλίο με την εικονογράφηση του Εβγκένι Μορόζοβ εκδόθηκε στη Ρωσία αργότερα, το 2021.
Σε έναν υποθετικό κόσμο διάφορα πριγκιπάτα πολεμάνε συνέχεια μεταξύ τους, επικρατεί ένα χάος και ο λαός βασανίζεται. Κάποτε, όμως βρίσκονται οι άνθρωποι, που καταφέρνουν να σταματήσουν τον πόλεμο και να δημιουργήσουν μια ιδανική πολιτεία υπό την ηγεσία ενός σοφού και τίμιου βασιλιά. Το σύμβολό του είναι μια χρυσή μάσκα η οποία κρύβει το πρόσωπό του. Θα μπορέσει όμως ο βασιλιάς να αντισταθεί στους πειρασμούς της εξουσίας, να αντιμετωπίσει την προδοσία, να βρει την αγάπη και να παραμείνει ο εαυτός του; Έτσι ξεκινάει το παραμύθι για ενήλικες «Οι τρεις μάσκες του βασιλιά».
Η κύρια διαφορά μεταξύ του επιλεγμένου είδους του παραμυθιού για ενήλικες σε σχέση με ένα βιβλίο φαντασίας, που δεν παύει να είναι δημοφιλές από την εποχή του Τόλκιν, είναι ότι δεν περιέχει μαγικούς βοηθούς και αντικείμενα, φανταστικά πλάσματα και μη ρεαλιστικούς κανόνες του σύμπαντος. Ο λιτός μεσαιωνικός κόσμος που δημιούργησε ο συγγραφέας μοιάζει πολύ με την πραγματικότητα, με μία μόνο διαφορά: σε αυτόν τον κόσμο μπορεί να υπάρξει μια κοινωνία που λειτουργεί με βάση τα υψηλά ηθικά ιδεώδη, το δίκαιο και τις κοινές ανθρώπινες αξίες. Αυτό που διακρίνει το έργο από την ουτοπία είναι ότι δεν υπονομεύεται η πίστη του αναγνώστη στη δυνατότητα ύπαρξης ενός τέτοιου κόσμου. Υπάρχει επίσης ένα ξεκάθαρα διατυπωμένο ηθικό δίδαγμα που γεννά την ελπίδα. Είναι εκείνο που φέρνει την ιστορία πιο κοντά σε μια παραβολή.
Η εικόνα της μάσκας, που είναι κεντρική σε αυτό το έργο, είναι πολύ γνωστή στον παγκόσμιο πολιτισμό: από τις αρχαιοελληνικές μάσκες του αρχαίου δράματος έως και τις μάσκες από δημοφιλείς ταινίες, όπως η ομώνυμη ταινία με τον Τζιμ Κάρεϊ ή άλλες ταινίες με κεντρικό χαρακτήρα αυτόν του υπερήρωα ή του εκδικητή. Στο έργο του Ζαρενκόφ η μάσκα συμβολίζει έναν συγκεκριμένο κοινωνικό ρόλο. Μπορεί να κρύψει, να αλλάξει, ακόμα και να καταστρέψει μια προσωπικότητα. Τι γίνεται όμως αν δεν φορεθεί καθόλου; Ή αν δεν υπάρχει τίποτα κάτω από τις μάσκες, όπως στο πασίγνωστο δοκίμιο του Παζολίνι «Το κενό της εξουσίας, ή η εξαφάνιση των πυγολαμπίδων»; Αυτή είναι η πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ήρωες του παραμυθιού και μαζί τους οι αναγνώστες.
Ο καθένας μπορεί να δει τη δική του πραγματικότητα πίσω από τις αλληγορικές εικόνες. Αρκεί να βάλουμε λίγη φαντασία και ένας καλύτερος, δίκαιος κόσμος θα μας ανοίξει τις πύλες του! Καλή ακρόαση!
00:16 – Κεφάλαιο I. Συνάντηση στο δάσος. 10:11 – Κεφάλαιο II. Ληστές 19:29 – Κεφάλαιο III. Οι απεσταλμένοι στον φιλόσοφο Κίβιο 31:02 – Κεφάλαιο IV. Πρίγκιπας Ιούλιος 42:36 – Κεφάλαιο V. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του φιλόσοφου Κίβιου και του πρίγκιπα Μπόρις 52:49 – Κεφάλαιο VI. Καθολικές εκλογές, η πρώτη μάσκα του βασιλιά 1:09:27 – Κεφάλαιο VII. Ίδρυση ενιαίου κράτους 1:18:33 – Κεφάλαιο VIII. Ο καλόκακος βασιλιάς ή η δεύτερη μάσκα του βασιλιά 1:45:08 – Κεφάλαιο IX. Ο βασιλιάς ερωτεύεται 2:02:05 – Κεφάλαιο Χ. Η Προδοσία του Κόνορ ή η Τρίτη Μάσκα του Βασιλιά 2:34:14 – Κεφάλαιο XI. Ο Ιούλιος χωρίς μάσκα ή το αληθινό πρόσωπο του βασιλιά
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
☝🏼 Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο