Δημήτρης Απόκης: Αποκαλυπτική έκθεση του Κογκρέσου για την Τουρκία – Ο ερωτας του βαθέος συστήματος
ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ – ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: Στη συζήτησή μας (31-08-2023) ο διεθνολόγος και δημοσιογράφος αναλύει την νέα έκθεση (10 Αυγούστου 2023) του αμερικανικού Κογκρέσου και συγκεκριμένα της Congressional Research Service με τίτλο “Τουρκία: Κύρια θέματα και σχέσεις με ΗΠΑ”, η οποία είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο που συνεχίζει να αντιλαμβάνεται αυτή τη σχέση η γραφειοκρατία του Στέητ Ντηπάρτμεντ.
Με το “καλημέρα” αναφέρει ότι ” ο αρκετά μεγάλος στρατός της (ο δεύτερος μεγαλύτερος στο ΝΑΤΟ) και η γεωγραφική της θέση στη νοτιοανατολική πλευρά της συμμαχίας της δίνει κρίσιμο ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια. Η εγγύτητα της Τουρκίας σε αρκετές περιοχές συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και αλλού έχει καταστήσει τη συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα του εδάφους της για τη στάθμευση και τη μεταφορά όπλων, φορτίο και προσωπικό πολύτιμο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ.”
Είναι εντυπωσιακό – αν και αναμενόμενο – ότι στην έκθεση δικαιολογείται η στάση της Τουρκίας ακόμα και όταν έρχεται σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα με το σκεπτικό ότι το μεγεθός της και οι… ανησυχίες ασφαλείας της, ακόμα και οι φιλοδοξίες της πρέπει να γίνουν κατανοητές!
“Ο στρατηγικός προσανατολισμός της Τουρκίας, ή ο τρόπος με τον οποίο σχετίζεται και ισορροπεί μεταξύ της Δύσης και άλλων παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων, αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες αντικατοπτρίζουν κάποια αλλαγή σε αυτόν τον προσανατολισμό κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς η Τουρκία έχει επιδιώξει μεγαλύτερη ανεξαρτησία δράσης ως περιφερειακή δύναμη μέσα σε ένα πιο πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα(…) πρόκειται να λειτουργήσει ανεξάρτητα και αυτή είναι μια ορθολογική απόφαση, δεδομένου όχι μόνο του μεγέθους και των δυνατοτήτων της Τουρκίας- είναι επίσης λογική από την άποψη των εμπειριών τους(…) το ενδιαφέρον των Τούρκων ηγετών να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Δύση για άμυνα και να αποθαρρύνουν τη δυτική επιρροή στην εσωτερική πολιτική τους μπορεί εν μέρει να εξηγήσει την προθυμία τους να συντονίσουν ορισμένες ενέργειες με τη Ρωσία, όπως στη Συρία και με την αγορά από την Τουρκία ενός ρωσικού συστήματος άμυνας-αέρος S-400”…
Παράλληλα ωστόσο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην αμυντική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα και στην προσπάθεια της Ουάσινγκτον να καθησυχάσει την ελληνική πλευρά ότι δεν ευνοείται η Τουρκία.
“Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει ενισχύσει την αμυντική συνεργασία και τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια σειρά περιφερειακών χωρών όπως η Γαλλία. Ισραήλ και Αίγυπτος. Η ενισχυμένη αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας περιλαμβάνει διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ και αυξημένες στρατιωτικές δραστηριότητες ΗΠΑ-Ελλάδας και ΝΑΤΟ σε ελληνικές εγκαταστάσεις(..)Εναρμονίζοντας την άτυπη γνωστοποίηση για τα F-35 για την Ελλάδα με εκείνη για τα F-16 για την Τουρκία, η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώκει να καθησυχάσει τους Έλληνες ηγέτες και την κοινή γνώμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ευνοούν την Τουρκία έναντι της Ελλάδας”.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.