Βιβλιοβούλιο : Θανάσης Χρήστου – Πέτρος Κόκκαλης
Hellenic Parliament TV: Τον Θανάση Χρήστου, Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τον Πέτρο Κόκκαλη, Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία φιλοξενεί η εκπομπή «Βιβλιοβούλιο».
Ο Θανάσης Χρήστου έχει μελετήσει την ιστορία του ελληνικού κράτους (1830 μέχρι σήμερα), ενώ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη συγγραφή βιογραφιών σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως του Κωνσταντίνου Σχινά, του Γεώργιου Κρέμου κ.α. Έχει γράψει περί τις δέκα ιστορικές μελέτες και βιογραφίες. Μεταξύ άλλων μελέτες και άρθρα για άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Κατοχής και της Αντίστασης μέσα από τα γερμανικά αρχεία.
Με αφορμή το βιβλίο του Θανάση Χρήστου «Πέτρος Σωκράτους Κόκκαλης 1896-1962», οι δύο προσκεκλημένοι της εκπομπής συζητούν με τον Μανώλη Πιμπλή για τον παππού του ευρωβουλευτή, σημαντική προσωπικότητα της ιατρικής επιστήμης και της πολιτικής με μυθιστορηματικό βίο. Έχοντας μέντορα τον Γερμανό νομπελίστα, φυσικό και πατέρα της κβαντικής φυσικής Μαξ Πλανκ και δάσκαλο τον επίσης νομπελίστα Ελβετό χειρουργό Τεοντόρ Κόχερ, ο Πέτρος Κόκκαλης έκανε λαμπρές σπουδές στη Γερμανία και την Ελβετία και επέστρεψε στην Ελλάδα στον Μεσοπόλεμο, αναλαμβάνοντας τα λαϊκά ιατρεία, που καθιέρωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Μαζί του έφερε τέσσερις νέες ειδικότητες στη Χειρουργική και σταδιακά κατέλαβε αντίστοιχες έδρες στο Πανεπιστήμιο, ενώ είχε διεθνούς φήμης εξειδίκευση στην αντιμετώπιση της σπηλαιώδους φυματίωσης, που ήταν θανατηφόρος ασθένεια και μάστιγα της εποχής. Είχε ως ασθενείς μέλη της βασιλικής οικογένειας και σημαίνοντα στελέχη της πολιτικής ζωής.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.