Αρχαία Εβραϊκή Συναγωγή, Αίγινα / Ancient Jewish Synagogue, Aegina, Greece
Ελληνικός Ήλιος: Μια από τις πιο δημοφιλείς τοποθεσίες του νησιού, ένα σημείο που καλωσορίζει τους επισκέπτες καθώς το πλοίο πλησιάζει προς το λιμάνι της Αίγινας, είναι η περιοχή της Κολώνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο.
Το Μουσείο που βρίσκεται λίγα βήματα από την παραλία, δίπλα στο καρνάγιο, στεγάζει σπάνιους θησαυρούς. Ένας από αυτούς τους θησαυρούς, που ίσως λίγοι γνωρίζουν, είναι το ψηφιδωτό δάπεδο συναγωγής που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα μ.Χ.
Το ψηφιδωτό, διακοσμημένο με γεωμετρικά φυτικά μοτίβα, ανακαλύφθηκε πίσω από το ξενοδοχείο Αύρα στα τέλη του 19ου αιώνα και μετακινήθηκε στην αυλή του μουσείου στη δεκαετία του 1960, όταν το σημείο ανοικοδομήθηκε. Παρόλο που οι Εβραίοι κατοικούσαν κυρίως σε αστικά κέντρα ήδη από την αρχαιότητα, υπάρχουν ελάχιστα αρχαιολογικά ευρήματα να το υποστηρίξουν.
Η συναγωγή στη Δήλο αμφισβητήθηκε, όπως και το Μητρώο στην αρχαία Αγορά της Αθήνας. Όμως η ταυτότητα της συναγωγής στην Αίγινα δεν χωράει αμφιβολίες: η ελληνική επιγραφή στο ψηφιδωτό, κοντά στην είσοδο της συναγωγής, τιμάει τον Θεόδωρο Αρχισυνάγωγο που ανέλαβε την ανέγερσή της ‘εκ θεμελίων’ από δωρεές. Η συναγωγή ήταν σε λειτουργία μέχρι τον 7ο αιώνα και όταν τον 10ο αιώνα ο πληθυσμός μετακινήθηκε στην Παλαιοχώρα για να προστατευθεί από τις επιδρομές των πειρατών, μαζί τους μετακινήθηκε και η εβραϊκή κοινότητα. Το γνωρίζουμε, διότι βρέθηκε στην Παλαιοχώρα μαρμάρινη επιγραφή που υποδηλώνει την ύπαρξη συναγωγής, χωρίς όμως να έχουν βρεθεί άλλα στοιχεία.
Η συναγωγή της Αίγινας ανακαλύφθηκε από τον Γερμανό ιστορικό της βασιλικής αυλής του Όθωνα, Ludwig Ross το 1829 στη θέση πίσω από το ξενοδοχείο Αύρα. Στην ανασκαφή βρέθηκαν οι τοίχοι ενός παραλληλόγραμμου κτηρίου με αψίδα στον ανατολικό τοίχο, ενώ το πάτωμά του ήταν καλυμμένο από ψηφίδες σε γεωμετρικά σχέδια. Το ψηφιδωτό καλύφθηκε για να προστατευτεί, ενώ μελετήθηκε ξανά αργότερα από τους Thiersch (1901), Furtwangler (1904), Sukenik (1928) και Welter (1932).
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν από την Εθνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Βάσει της τεχνοτροπίας του ψηφιδωτού, το κτίριο της συναγωγής κτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. (περίπου 300-350 μ.Χ.) ενώ παρέμεινε σε χρήση μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ. Το ψηφιδωτό, διαστάσεων 13,50μ Χ 7,60μ, αποτελείται από πολύχρωμες ψηφίδες σε γεωμετρικά μοτίβα σε μπλε, γκρι, κόκκινα και λευκά χρώματα. Στο σημείο όπου βρισκόταν η είσοδος, υπάρχουν δύο επιγραφές στα ελληνικά, οι οποίες αναφέρονται στον Θεόδωρο Αρχισυνάγωγο, ο οποίος έχτισε τη συναγωγή ‘εκ θεμελίων’ από δωρεές.
Αποποίηση ευθυνών: Σας ενημερώνουμε ότι αυτό το κανάλι μεταφέρει από Ελληνικά και Ξένα κανάλια ειδήσεις ή/και εκπομπές με θέματα και θεματολογία με την οποία δεν συμφωνούμε ή διαφωνούμε απαραίτητα. Όλα τα πνευματικά δικαιώματα και η διαχείρισή τους ανήκουν στο εκάστοτε κανάλι η ανεξάρτητο παραγωγό. Ο δικός μας ο σκοπός, ως εκ τούτου είναι ΜΟΝΟ ενημερωτικός και ο ρόλος μας ουδέτερος σε ιδέες ή/και συμπεριφορές.
☝🏼 Το κανάλι μας δεν συμφωνεί απαραίτητα με τις απόψεις που προβάλλονται στα βίντεο.